U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske, u Zagrebu je 17. i 18. studenoga održana Regionalna konferencija o europskim integracijama.

Cilj konferencije je bio razmjena iskustava zemalja jugoistočne Evrope i njihovih pojedinačnih dostignuća u pogledu integriranja u Europsku uniju, kao i diskusija o implementitanju Sporazuma o stabilizaciji i priključenju, Instrumentu predpristupne pomoći (IPA), te temama iz oblasti pravosuđa i sigurnosti, u regionalnom kontekstu.

Nakon uvodne riječi šefovi delegacija zemalja sudionica konferencije, prezentirali su stanje u svojim zemljama u pogledu integriranja u EU, a tematska diskusija je zatim nastavljena u mješovitim radnim skupinama. U plenarnoj diskusiji izneseno je nekoliko inicijativa.

Između ostalog, inicirano je međusobno priznavanje fakultetskih diploma i ostvarivanje mirovinskog osiguranja u zemljama regije, u svrhu ispunjenja jednog od temeljnih načela EU – slobode kretanja ljudi.

Sudionici konferencije su, po ugledu na samit EU održan 2003.g. u Solunu inicirali tzv. "Solun II", odnosno donošenje svojevrsne strategije EU o načelima eurointegracije zemalja regije.

Predstavnici zemalja regije su na konferenciji izrazili opredjeljenje za nastavak i osnaživanje suradnje na operativnoj razini, kao i uvođenje širokog spektra tema o europskim integracijama  u obrazovne sustave.   

Regionalna konferencija o europskim intergacijama okupila je predstavnike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, a u sastavu bh. Delegacije koju su činili predstavnici vladinog i nevladinog sektora bila je i Nevenka Savić, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH.