Nezavisne novine: Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su jučer ugovor o zajmu 180 miliona eura za gradnju četiri dionice autoputa na koridoru 5c kroz FBiH.
Novac iz kredita koji je EBRD nedavno odobrila bit će korišten za izgradnju dionica: Kakanj – Zenica, Vlakovo – Tarčin, Počitelj – južna granica s Hrvatskom i Odžak – sjeverna granica BiH s Hrvatskom.

Po ugovoru, rok za otplatu 180 miliona eura je 15 godina s grejs periodom od sedam godina i kamatom od sedam odsto. Novac EBRD-a, kako su istakli u Ministarstvu finansija i trezora BiH, uskoro bi trebalo da bude operativan, a izgradnja prve dionice trebalo bi da počne u proljeće iduće godine.
Peter Rajniger, direktor EBRD poslovne grupacije za jugoistočnu Evropu, zapadni Balkan i telekomunikacije, istakao je nakon potpisivanja ugovora kako bh. vlasti što prije moraju usvojiti novu akcizu na gorivo, što je uslov za gradnju koridora 5c.

Dogodine još 120 miliona evra

Su Beret, direktor Transportnog tima EBRD-a, najavila je kako će EBRD iduće godine najvjerovatnije sa oko 120 miliona eura podržati tri projekta u BiH. "Razmatrat ćemo projekat izgradnje regionalnog puta Foča – Hum u RS, koji će povezivati BiH i Crnu Goru, projekat podrške Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, ali i projekte podrške drugim regionalnim aerodromima u ovoj zemlji", rekla je Beretova.

"Ovo nije popularan potez, ali bez njega BiH neće moći početi realizaciju ovog projekta", kazao je Rajniger.

Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je kako je pokrenuta inicijativa za uvođenje akcize na gorivo.
"Prema našim procjenama, iznosit će 10 feninga po litru goriva, što je od 100 do 120 miliona KM godišnje", dodao je Vrankić.

Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH, očekuje da će sve četiri dionice na koridoru 5c kroz FBiH biti izgrađene do kraja 2012. godine. Vrankić je rekao kako kredit EBRD-a, za koji su jučer potpisana još tri "popratna" ugovora, neće biti veliko opterećenje za BiH. Ocijenio je i kako je za dalji razvoj infrastrukture u BiH neophodna saradnja privatnog i javnog sektora.

Potpisivanju ugovora s EBRD-om prisustvovali su i predsjednica FBiH Borjana Krišto i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.