Oslobođenje: Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je juče naloge kojima se donose Zakon o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta i izmjene i dopune Izbornog zakona Brčko distrikta, prenosi Fena.

U drugom nalogu supervizora, on je donio izmjene i dopune Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta kojima se vrši reorganizacija ureda koordinatora Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH. U julu ove godine Parlament BiH je usvojio izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Vlada i Skupština Brčko distrikta još uvijek nisu uskladile zakon distrikta sa zakonom na državnoj razini.

Odredbe ovog zakona se odnose na novoizabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija koji bi stoga trebali biti upoznati s njima čim CIK objavi konačne izborne rezultate. U tom kontekstu, također je potrebno dodatno uskladiti Izborni zakon Brčko distrikta s Izbornim zakonom BiH kako bi se izbjeglo svako pogrešno tumačenje nadležnosti koje pripadaju CIK-u i Izbornoj komisiji Brčko distrikta.