Dnevni avaz: Međunarodni političko-ekonomski skup Forum Kran Montana okončan je jučer u Kongresnoj dvorani hotela „Radon Plaza“ u Sarajevu izlaganjem evropskog komesara za proširenje Olija Rena (Olli Rehn).

Ren je još jednom potvrdio da je „proces proširenja EU na zapadni Balkan jedan od prioriteta Unije“.

Karteron zadovoljan

Predsjednik Kran Montana Foruma Žan Pol Karteron (Jean-Paul Carteron) rekao je da Forum bio izuzetno uspješan i da je uspio okupiti više od 250 učesnika iz inostranstva.

Doveli  smo mnogo značajnih privrednika, bankarskih investitora i to je prvi put da BiH ugosti takve delegacije koje svakako planiraju nastaviti svoje djelovanje u BiH – kazao je Certeron novinarima.

Ispuniti uvjete

Potvrđena je evropska perspektiva ovog regiona koji ostvaruje čvrst napredak ka EU. Naredna godina bit će ključna za daljnji razvoj događaja na zapadnom Balkanu i u Turskoj, očekujemo da će zemlje nastaviti ispunjavati uvjete – rekao je Ren.

On je kazao kako je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH sa EU pružilo priliku koja se ne smije propustiti. SAA je kapija za statut kandidata. Tu se radi o akcijama, djelovanju i rezultatima, a ne samo o riječima – naveo je Ren.

Ukidanje viza

Govoreći o liberalizaciji viznog režima Ren je rekao da mu je nadležni komesar Žak Baro (Jagues Barrot) prenio da zemlje čine napredak koji će dovesti do ukidanja viznog režima. Za to će, prema njegovim riječima, biti potrebno izvršiti sve neophodne promjene u oblasti sigurnosti.

Kazao je da je ključni izazov za bh. lidere postizanje stepena političkog konsenzusa u vezu s reformama vezanim uz EU.

– Svjestan sam da se građani ove zemlje žele pridružiti EU, da žele biti član evropske porodice i sada je do bh. vođa da ispuni te težnje i da reforme vezane uz EU stave u vrh političkog programa – naglasio je Ren.

Ekonomska kriza

On je rekao da Evropska unija priprema novi plan strateškog partnerstava s istočnom Evropom, o čemu će, kako je rekao, Vijeće EU raspravljati naredne sedmice. Spomenuo je i ekonomsku krizu koja trese finansijska tržišta u SAD i EU.

Ako ništa drugo, ova kriza pokazala je da ujedinjena tržišta djeluju i da se efekti prenose s jednog na drugo – ocijenio je Ren.