Nezavisne novine: EU je razočarana i zabrinuta trenutnom situacijom u BiH koja stagnira na putu ka EU zbog stalnih svađa domaćih političara, izjavio je jučer Oli Ren, evropski komesar za proširenje, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH.

"Umjesto da vode zemlju ka EU, političari u BiH su vrijeme trošili na negativnu retoriku. Uloga Predsjedništva u svakoj zemlji jeste da utvrđuje društvenu koheziju i osigurava osnovno usmjerenje i mislim da imam dosta razloga za zabrinutost kada je orijentacija BiH u pitanju.

Zabrinutost dijele i zemlje članice EU, koje su razočarane trenutnom situacijom u BiH i ponovnim usporavanjem određenih procesa. Političari u BiH mogu se nastaviti svađati godinama, ali tada će zemlja zaostati za svojim susjedima na putu ka EU", izjavio je Ren.

Evropski komesar za proširenje upozorio je domaće lidere da će zbog njihovih stalnih svađa država stagnirati i izgubiti korak sa zemljama regiona na putu ka EU.

"Mi očekujemo da zemlja, buduća članica EU, govori jedinstvenim glasom i da se u toj zemlji poštuju državne institucije. Prema tome, očekujemo da dođe do evolucije Ustava ove zemlje, koja treba da se desi uz potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma", poručio je on.

Na pitanje koji političari u BiH ne poštuju državne institucije i usporavaju reformske procese, evropski komesar nije želio izravno odgovoriti. Napomenuo je da EU želi vidjeti napredak u ispunjenju postavljenih kriterija.

"Kako će uslovi biti ispunjeni, to treba da dogovore domaći političari. Primjerice, mi želimo da BiH što prije počne pripreme za popis stanovništva 2011. godine. Imamo obavezne stavke tog popisa, a sve ostalo je pitanje dogovora unutar zemlje", rekao je Ren.

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u oštrom tonu je istakao kako EU ne smije imati neutralan stav, te da treba jasno kazati ko je za što odgovoran u BiH.

"Neutralan stav drugim riječima znači – prihvatite ono što je sada na terenu, što je učinjeno genocidom i etničkim čišćenjem. Mi se nećemo miješati i sve će biti u redu. Oni koji traže pravdu, oni remete EU i svjetski mir. To sam rekao u UN-u i to kažem i ovdje. Ovakav odnos mora prestati", kazao je Silajdžić, dodajući da podržava popis stanovništva sa ekonomskim i socijalnim stavkama, ali da se tome, kao i ispunjenju 24 prioriteta iz Evropskog partnerstva, protivi Vlada RS.

Komentar Nebojše Radmanovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda, na Silajdžićev istup jučer nismo uspjeli dobiti.