Nezavisne novine: SARAJEVO – Etničko ili nacionalno opredjeljenje građana nije obavezno pitanje prilikom popisa stanovništva u zemljama članicama, kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Ovo je juče izjavio Pjer Mirel, direktor u Generalnoj direkciji za proširenje pri Evropskoj komisiji.

"Vijeće EU i Evropski parlament u julu ove godine usvojili su uredbu o popisu stanovništva i domaćinstava, koji bi se trebao održati 2011. godine. Na listi pitanja koja mora sadržavati upitnik ne nalazi se etničko ili nacionalno izjašnjenje", rekao je Mirel nakon prvog sastanka Privremenog odbora za praćenje provedbe Privremenog sporazuma sa EU, održanog u Sarajevu.

Mirel je pojasnio da BiH, ukoliko želi popis organizirati u vrijeme kada to planiraju ostale zemlje, treba što prije donijeti odluku o popisu i početi pripreme. Ponovio je kako je popis u EU planiran 2011. godine.

"Popis je važan kako bi BiH mogla odgovoriti na niz pitanja koja će joj biti postavljena nakon što aplicira za članstvo, odnosno nakon što počnu pristupni pregovori. Također, do 2013. godine moramo postići dogovor o administrativnim jedinicima za našu regionalnu politiku. Zbog toga BiH treba imati svježe podatke. Na našoj listi nije etničko ili nacionalno glasanje, ali zemlja može, ukoliko to želi, našim pitanjima dodati i neka svoja", dodao je Mirel.

Pozvao je vlasti BiH da počnu provoditi politiku kompromisa, umjesto sukobljavanja i blokada, kako bi proces evropskih integracija učinili jednostavnim i brzim.

Predstavnici BiH i EK jučer su kratko zaključili da se sporazum između BiH i EU do sada "glatko provodi".

"Zajednička je ocjena da provedba Privremenog sporazuma između BiH i EU ide veoma dobro. Do sada smo uradili što je bilo potrebno, ali moramo biti svjesni da nas pravi posao tek očekuje", kazao je Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH i predsjedavajući Privremenog odbora za praćenje provedbe sporazuma sa EU.