Nezavisne novine: STRAZBURG – Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je jučer Rezoluciju kojom se od vlasti BiH traži da, između ostalog, reformiraju entitetsko glasanje u bh. Parlamentu i ukinu diskriminatorske odredbe Ustava o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

"Sistem entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i široko postavljena definicija vitalnog nacionalnog interesa povezani sa mehanizmom veta u Domu naroda Parlamenta BiH moraju biti reformisani kako bi BiH postala istinski demokratska država svih građana koji u njoj žive", piše u Rezoluciji Monitoring tima Vijeća Evrope, koja je sastavni dio izvještaja o stanju u BiH.

Bez podrivanja državnih institucija

Prema ovoj Rezoluciji, poslanici u Parlamentu BiH moraju biti demokratski izabrani predstavnici svih građana, a ne zaštitnici pojedinačnih etničkih interesa. Članovi Monitoring tima naglašavaju da i pripadnici nekonstitutivnih naroda u BiH moraju imati pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

"Parlamentarna skupština Vijeća Evrope odbacuje inicijative vlasti RS kojima se podrivaju državne institucije. Posebno se to odnosi na deklaraciju o mogućem referendumu za osamostaljenje RS te usvojeni Zakon o sukobu interesa u RS, kojim se za njegovu provedbu ovlašćuje Izborna komisija RS", navedeno je u Rezoluciji koja je podijelila članove Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz BiH. Milica Marković, poslanik SNSD-a, ocijenila je da je izvještaj urađen vrlo tendenciozno jer se RS oslovljava kao dio zemlje koji stalno opstruira sve reformske procese.

"Izvještaj navodi RS kao opstruktora dok se ne nabrajaju uspješne mjere koje su poduzete i kojima je RS uspješna. Govori se o ustavnim promjenama, a svi znamo da je za propast ustavnog paketa iz aprila 2006. odgovorna stranka Harisa Silajdžića", kazala je Markovićeva.

Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH, istakla je kako u BiH više evropskih standarda nije provedeno zbog stalnih opstrukcija u zemlji.

"U BiH imamo segregaciju koja mora biti ukinuta, ali niko ne želi raditi na tome", istakla je Hadžiahmetovićeva, dok je Bakir Izetbegović (SDA) naglasio da izvještaj Monitoring tima i Rezolucija veoma dobro prepoznaju probleme u BiH.

"Niko ne može demantirati da u BiH imamo probleme diskriminacije i segregacije. Rezolucija daje korisne preporuke", dodao je on. Mladen Ivanić (PDP) izvještaj je ocijenio objektivnim, osim u dijelovima koji govore o osnivanju izborne komisije RS i otcjepljenju ovog dijela BiH. Podsjetio je da je državni zakon obavezao entitete da usvoje zakone o sukobu interesa, što je RS i učinila.

"RS nije rekla da će se otcijepiti, već da ima pravo da odluči o svojoj sudbini ako dejtonski Ustav bude srušen ukidanjem entiteta", rekao je Ivanić.