Независне новине: СТРАЗБУРГ – Парламентарна скупштина Вијећа Европе усвојила је јучер Резолуцију којом се од власти БиХ тражи да, између осталог, реформирају ентитетско гласање у бх. Парламенту и укину дискриминаторске одредбе Устава о избору чланова Предсједништва БиХ и Дома народа Парламента БиХ.

"Систем ентитетског гласања у Представничком дому Парламента БиХ и широко постављена дефиниција виталног националног интереса повезани са механизмом вета у Дому народа Парламента БиХ морају бити реформисани како би БиХ постала истински демократска држава свих грађана који у њој живе", пише у Резолуцији Мониторинг тима Вијећа Европе, која је саставни дио извјештаја о стању у БиХ.

Без подривања државних институција

Према овој Резолуцији, посланици у Парламенту БиХ морају бити демократски изабрани представници свих грађана, а не заштитници појединачних етничких интереса. Чланови Мониторинг тима наглашавају да и припадници неконститутивних народа у БиХ морају имати право да буду изабрани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ.

"Парламентарна скупштина Вијећа Европе одбацује иницијативе власти РС којима се подривају државне институције. Посебно се то односи на декларацију о могућем референдуму за осамостаљење РС те усвојени Закон о сукобу интереса у РС, којим се за његову проведбу овлашћује Изборна комисија РС", наведено је у Резолуцији која је подијелила чланове Парламентарне скупштине Вијећа Европе из БиХ. Милица Марковић, посланик СНСД-а, оцијенила је да је извјештај урађен врло тенденциозно јер се РС ословљава као дио земље који стално опструира све реформске процесе.

"Извјештај наводи РС као опструктора док се не набрајају успјешне мјере које су подузете и којима је РС успјешна. Говори се о уставним промјенама, а сви знамо да је за пропаст уставног пакета из априла 2006. одговорна странка Хариса Силајџића",  казала је Марковићева. Азра Хаџиахметовић, посланик Странке за БиХ, истакла је како у БиХ више европских стандарда није проведено због сталних опструкција у земљи.

"У БиХ имамо сегрегацију која мора бити укинута, али нико не жели радити на томе&qуот;, истакла је Хаџиахметовићева, док је Бакир Изетбеговић (СДА) нагласио да извјештај Мониторинг тима и Резолуција веома добро препознају проблеме у БиХ.

"Нико не може демантирати да у БиХ имамо проблеме дискриминације и сегрегације. Резолуција даје корисне препоруке", додао је он. Младен Иванић (ПДП) извјештај је оцијенио објективним, осим у дијеловима који говоре о оснивању изборне комисије РС и отцјепљењу овог дијела БиХ. Подсјетио је да је државни закон обавезао ентитете да усвоје законе о сукобу интереса, што је РС и учинила.

"РС није рекла да ће се отцијепити, већ да има право да одлучи о својој судбини ако дејтонски Устав буде срушен укидањем ентитета", рекао је Иванић.