E-kapija: Vijeće stranih investitora (VSI) pozvalo je državne i entitetske zvaničnike da riješe problem dvostrukog oporezivanja kod poreza na dobit koji i dalje ostaje jedna od ključnih prepreka za kompanije koje posluju u cijeloj zemlji.

Nekoliko članica VSI-a, registrovanih u Federaciji BiH, proteklih godina izmirivale su svoje obaveze po osnovu poreza na dobit Federalnoj poreznoj upravi.

Porezna uprava Brčko Distrikta je odlučila ignorirati važeće propise Federacije BiH u oblasti oporezivanja i nametnula plaćanje istog poreza na dobit za protekle tri godine na ime ostvarenih prihoda na teritoriji Brčko Distrikta.

Porezna uprava Brčko Distrikta ne samo da je netačno obračunala i odredila visinu poreza nego je ignorirala važeće i računovodstvene zakone, međunarodne računovodstvene standarde (International Financial Reporting Standards) i ignorirala činjenicu da su kompanije već izmirile svoje obaveze u Federaciji BiH.

Diskusija između predstavnika poreznih uprava i kompanija u smislu dostavljanja činjenica i žalbi, putem zvaničnih institucija ili asocijacija, odvija se više od godinu dana.

Kako je jedna od kompanija zvanično odbila izvršiti isplatu, Porezna uprava Brčko je blokirala račune te kompanije i prinudnom naplatom došla do tih sredstava.

"Ovo je jedinstven primjer koji ilustruje kako neusklađenost rada institucija između entiteta i Distrikta Brčko i neusklađenost zakonodavstva direktno narušava poslovanje kompanija i demotiviše strana ulaganja u zemlji", ističe se u saopćenju VSI-a.

Ne samo da je zakonodavstvo ignorirano nego s druge strane nema institucije na bilo kojem nivou vlasti koja je ponudila rješenje za očigledan primjer dvostrukog oporezivanja. U toku proteklih mjeseci mnoge kompanije i poslovne asocijacije su izrazile zabrinutost o ovom pitanju, imale su otvoreni dijalog s raznim institucijama i vladinim zvaničnicima, ali ovaj problem i dalje nije riješen.

Očigledno, da ovakvi potezi ne ohrabruju ni strane ni domaće investitore i dovode u rizik trenutna i buduća ulaganja u zemlju.

Trenutna situacija je neprihvatljiva i značajno umanjuje atraktivnost bh. ekonomije. Ne treba ni spominjati neusklađenost zakonodavstva u zemlji.

Ono što još značajno pogoršava situaciju, jeste činjenica da nijedan nivo vlasti državni ili entitetski ne pokazuje interes da se ovaj problem riješi” ističe Alexander Zsolnai, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora.

Delegacija VSI-a jučer je imala veoma produktivan sastanak s delegacijom OHR-a predvođenom Raffi Gregorianom, prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko na kojem je ova tema prezentirana i diskutovana.

Predstavnici OHR-a i VSI-a su se suglasili da pitanje dvostrukog oporezivanja treba biti riješeno u interesu svih bh. građana i svih investitora koji investiraju ili planiraju investirati u Bosnu i Hercegovinu.