Е-капија: Вијеће страних инвеститора (ВСИ) позвало је државне и ентитетске званичнике да ријеше проблем двоструког опорезивања код пореза на добит који и даље остаје једна од кључних препрека за компаније које послују у цијелој земљи.

Неколико чланица ВСИ-а, регистрованих у Федерацији БиХ, протеклих година измиривале су своје обавезе по основу пореза на добит Федералној порезној управи.

Порезна управа Брчко Дистрикта је одлучила игнорирати важеће прописе Федерације БиХ у области опорезивања и наметнула плаћање истог пореза на добит за протекле три године на име остварених прихода на територији Брчко Дистрикта.

Порезна управа Брчко Дистрикта не само да је нетачно обрачунала и одредила висину пореза него је игнорирала важеће и рачуноводствене законе, међународне рачуноводствене стандарде (International Financial Reporting Standards) и игнорирала чињеницу да су компаније већ измириле своје обавезе у Федерацији БиХ.

Дискусија између представника порезних управа и компанија у смислу достављања чињеница и жалби, путем званичних институција или асоцијација, одвија се више од годину дана.

Како је једна од компанија званично одбила извршити исплату, Порезна управа Брчко је блокирала рачуне те компаније и принудном наплатом дошла до тих средстава.

"Ово је јединствен примјер који илуструје како неусклађеност рада институција између ентитета и Дистрикта Брчко и неусклађеност законодавства директно нарушава пословање компанија и демотивише страна улагања у земљи", истиче се у саопћењу ВСИ-а.

Не само да је законодавство игнорирано него с друге стране нема институције на било којем нивоу власти која је понудила рјешење за очигледан примјер двоструког опорезивања. У току протеклих мјесеци многе компаније и пословне асоцијације су изразиле забринутост о овом питању, имале су отворени дијалог с разним институцијама и владиним званичницима, али овај проблем и даље није ријешен.

Очигледно, да овакви потези не охрабрују ни стране ни домаће инвеститоре и доводе у ризик тренутна и будућа улагања у земљу.

Тренутна ситуација је неприхватљива и значајно умањује атрактивност бх. економије. Не треба ни спомињати неусклађеност законодавства у земљи.

"Оно што још значајно погоршава ситуацију, јесте чињеница да ниједан ниво власти државни или ентитетски не показује интерес да се овај проблем ријеши” истиче Александар Золнаи, члан Управног одбора Вијећа страних инвеститора.

Делегација ВСИ-а јучер је имала веома продуктиван састанак с делегацијом ОHR-а предвођеном Паријем Грегорианом, првим замјеником високог представника и супервизором за Брчко на којем је ова тема презентирана и дискутована.

Представници ОHR-а и ВСИ-а су се сугласили да питање двоструког опорезивања треба бити ријешено у интересу свих бх. грађана и свих инвеститора који инвестирају или планирају инвестирати у Босну и Херцеговину.