Dnevni avaz: Prema podacima Ministarstva finansija FBiH, više od 800 miliona KM preuzetih kreditnih obaveza, za koje su potpisani i sporazumi i za koje su međunarodne institucije odobrile trošenje novca, doslovno leži neupotrijebljeno po raznim bankama.

Pritužbe kreditora

Svima su puna usta neophodnosti investiranja, ulaganja i ubrzanja obnove, a stotine miliona KM je neiskorišteno. Problem nije samo u federalnim institucijama, mada i njih ima na spisku onih koji ne koriste odobrene kredite. Novac ne ulažu ni općine ni kantoni – izjavio je za „Dnevni avaz“ zamjenik premijera FBiH i ministar  finansija Vjekoslav Bevanda.

Prema njegovim riječima, zbog ovog problema sve su češća upozorenja velikih kreditora, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj ili Svjetska banka. Pritužbe kreditora su jasne, s obzirom na to da je novac trebao biti usmjeren u konkretne projekte za dobrobit građana, a često se zaboravlja da je do njihovog odobravanja stajala dugotrajna procedura, kako u BiH, tako i u inozemstvu.

Oni koji misle da novac od odobrenih kredita može tek tako stajati u bankama – griješe. U svakom kreditnom zaduženju postoje jasne stavke koje reguliraju i ovu situaciju, a kazne se kreću od 0,3 pa čak i do dva procenta od odobrenih sredstava. Zbog toga samo faktički, samo na kazne, platili oko osam miliona KM, a da se ništa nije uradilo – naglašava Bevanda.

Budžetska otplata

On nije želio detaljno navoditi koje sve institucije na ovakav način, zbog svog nereda, građane BiH kažnjavaju i nerealiziranim projektima, a onda dodatno i finansijskim kaznama koje, naravno, otplaćuje budžet FBiH.

Faktički, nema oblasti u kojoj se ne pojavljuje ovaj problem. Kazne za nerealizirana sredstva plaćamo od neizgrađenih puteva do neizrađenih deponija otpada. I danas imamo niz nekakvih jedinica za implementaciju projekata i oni voze džipove i primaju dobre plaće, a rezultate, evo, vidimo – kaže Bevanda.