Dnevni avaz: Ako do kraja godine bude postignut politički dogovor o tome da popis stanovništa u našoj zemlji bude organiziran 2011, ima šanse da se taj posao i uradi. Ako dogovor ne bude postignut u tom vremenu, male su šanse da će se stići s obavljanjem svih priprema koje prethode popisu, za koji su potrebne tri-četiri godine, rečeno nam je u Agenciji za statistiku BiH.

Agencija je lani, uz pomoć Populacijskog fonda UN-a, završila dokument o svim aktivnostima potrebnim za popis stanovništva i od Vijeća ministara BiH zatražila da donese odluku i odredi godinu popisa.

Prema procjenama Agencije, popis će koštati 20 miliona eura, što nije konačan iznos. S obzirom na to da mu prethodi obimna i zahtjevna priprema i na činjenicu da će u njemu učestvovati više desetina hiljada ljudi, dovoljno govori o sumi koju će građani BiH platiti za ovaj proces.

Prema podacima američke obavještajne službe CIA iz jula ove godine, u BiH živi 4.590.310 stanovnika. No, nacionalna struktura ni ovoj agenciji nije poznata.

Posljednji popis u BiH proveden je 1991. godine i koštao je četiri marke po stanovniku. Tada su u zemlji bila 4.377.033 stanovnika. Kao Hrvati izjasnile su se 760.522 osobe, kao Srbi 1.366.106, a kao Muslimani u smislu narodnosti njih 1.902.956. Kao Jugoslaveni, Albanci, Crnogorci, Česi, Makedonci, Mađari, Nijemci, Poljaci Rumuni, Rusi, Romi, Slovenci, Slovaci, Rusini, Ukrajinci, Italijani, Turci i Jevreji izjasnio se ukupno 347.121 stanovnik.