Дневни аваз: Ако до краја године буде постигнут политички договор о томе да попис становништа у нашој земљи буде организиран 2011, има шансе да се тај посао и уради. Ако договор не буде постигнут у том времену, мале су шансе да ће се стићи с обављањем свих припрема које претходе попису, за који су потребне три-четири године, речено нам је у Агенцији за статистику БиХ.

Агенција је лани, уз помоћ Популацијског фонда УН-а, завршила документ о свим активностима потребним за попис становништва и од Вијећа министара БиХ затражила да донесе одлуку и одреди годину пописа.

Према процјенама Агенције, попис ће коштати 20 милиона еура, што није коначан износ. С обзиром на то да му претходи обимна и захтјевна припрема и на чињеницу да ће у њему учествовати више десетина хиљада људи, довољно говори о суми коју ће грађани БиХ платити за овај процес.

Према подацима америчке обавјештајне службе CIA из јула ове године, у БиХ живи 4.590.310 становника. Но, национална структура ни овој агенцији није позната.

Посљедњи попис у БиХ проведен је 1991. године и коштао је четири марке по становнику. Тада су у земљи била 4.377.033 становника. Као Хрвати изјасниле су се 760.522 особе, као Срби 1.366.106, а као Муслимани у смислу народности њих 1.902.956. Као Југославени, Албанци, Црногорци, Чеси, Македонци, Мађари, Нијемци, Пољаци Румуни, Руси, Роми, Словенци, Словаци, Русини, Украјинци, Италијани, Турци и Јевреји изјаснио се укупно 347.121 становник.