Dnevni avaz: Veliki broj državnih službenika će sredinom septembra stupiti u štrajk, s obzirom na to da je to jedini preostali legalni način da i uposlenici institucija BiH izraze nezadovoljstvo nedavno usvojenim Zakonom o plaćama državnih uposlenika.

Ovo je jučer na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao Neđo Đurđić, predsjednik Reprezentativnog sindikata uposlenika u institucijama BiH, koji okuplja sindikate 60 državnih institucija. Dodao je kako sada ne može precizirati koliko će uposlenika i iz kojih sve institucija stupiti u štrajk, ističući kako trenutno ovaj način protesta zbog nepravednog zakona podržava najmanje 6.000 od ukupno 22.000 državnih službenika.

Sindikat zahtijeva da se uposleni u institucijama BiH stave bar u istu ravan s uposlenima u institucijama entiteta, što sada nije slučaj. To potkrepljuju i podacima da će, prema Zakonu, šef odsjeka u institucijama BiH imati 281 KM manju plaću od šefa odsjeka u RS, dok će stručni savjetnik u institucijama BiH imati 340 KM manju plaću od svog kolege u RS.

Policajac na državnom nivou imat će 71 KM manju plaću u odnosu na svog kolegu u FBiH. Kada je u pitanju čin starijeg policajca, on će na državnom nivou imati plaću za 271 KM manju u odnosu na kolegu u FBiH, odnosno, za 31 KM manje nego stariji policajac u RS. Inspektor će na državnom nivou imati 706 KM manje nego njegov kolega u FBiH…

Na kraju, u Sindikatu se pitaju da li je cilj novog Zakona o plaćama državnih službenika zapravo samo da rastjera sav kvalitetan kadar, a time i u cijelosti oslabi institucije BiH.