Nezavisne novine: SARAJEVO – Mjesečna primanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH od ovog mjeseca iznosiće oko 7.000 KM jer su izuzeti iz Zakona o platama, o čemu će danas raspravljati i Administrativna komisija bh. parlamenta.

Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg ove komisije, kaže da je ovo posljedica medijske hajke kojoj su podlegli pojedini poslanici prilikom usvajanja Zakona o platama u bh. institucijama.

"Ovo se znalo i kada se izjašnjavalo o zakonu. Osnovica je povećana duplo i povećava se i plata. Najveća glupost bila je izbaciti poslanike i delegate iz zakona. Sada stranke, poput SDA, govore kako je to nemoralno. Administrativna komisija sutra će imati sjednicu o tome, a do sada nismo izmijenili nijednu odluku koja se odnosi i na povećanje plata", kazala je juče Majkićeva.

Osnovica za platu od 1. jula ove godine povećana je sa 240 na 498 KM, pa će poslanici, koji imaju koeficijente od 8,5 do 8,7, primati platu od 4.250 do 4.350 KM. Ovome treba dodati paušal, koji se isplaćuje na osnovu odluke Administrativne komisije, a on će umjesto 840 KM od 1. jula biti 1.732 KM. Tako će poslanici i delegati samo na ime osnovne plate i paušala primati mjesečno više od 6.000 KM.

Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kaže da se osnovnoj plati dodaje minuli rad, topli obrok od 260 KM, te naknade za rad u komisijama, odvojeni život i slično.

"Zato sam uputio pismo Administrativnoj komisiji da se više ne plaća rad u komisijama, jer se svakako zasjeda u toku radnog vremena. Nisam ni znao da se to tako naplaćuje. Zato sam reagovao nakon sjednice Zajedničkog kolegijuma saopštenjem i obratio se Administrativnoj komisiji", kaže Tihić i dodaje da je sramota u ovakvim vremnima primati plate od oko 7.000 KM.

"Ja, a ni poslanici SDA, nećemo primati paušale", kaže Tihić.

Majkićeva, pak, tvrdi da su svi sve znali kada je usvajan Zakon o platama i da sada koriste ovu situaciju za političku promociju.

"Administrativna komisija nije donijela nijednu novu odluku. Osnovicu je odredio Savjet ministara BiH i Tihić je bio na sjednici Zajedničkog kolegijuma kada se o tome govorilo", kaže ona.

Tihić odgovara da je na toj sjednici spriječio i povećanje koeficijenata.

SDP traži Lajčakovu reakciju

SDP BiH juče se oglasila saopštenjem u kojem pozivaju visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i lidere vladajuće koalicije da tokom najavljenih sastanaka zaštite interese građana i spriječe povećanje plata poslanicima. Oni podsjećaju da su nedavno prikupili 100.000 potpisa građana u svrhu sprečavanja povećanja plata.