Dnevni avaz: U prvih šest mjeseci ove godine Ured disciplinskog tužioca (UDT) koji djeluje pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH primio je 620 pritužbi na rad sudija i tužioca, što je za 140 manje nego u istom periodu prošle godine.

To pokazuje da postepeno dolazi do smanjenja broja pritužbi. Pretpostavljamo da je razlog smanjenja to što su građani bolje informirani koje su naše nadležnosti. Također, sudije i tužioci znaju šta predstavlja disciplinski prekršaj i da zbog toga mogu biti kažnjeni, te poboljšavaju svoj rad i odnos prema strankama – kaže Mersudin Pružan, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca.

Ističe da se građani najčešće opravdano žale na dužinu trajanja postupka, ali jedan dio je i dalje fokusiran na traženje pomoći od UDT-a.

Često od nas traže da ubrzamo postupak, da donesemo odluku ili promijenimo postojeću što nije naša nadležnost. Zbog toga se 80 posto od ukupnog broja pritužbi odbacuje bez provjere. Ostatak se provjerava, a samo se za pet posto pritužbi ispostavi da su osnovane – objašnjava Pružan.