Nezavisne novine: SARAJEVO, BANJALUKA – Predstavnici bh. vlasti svojim gostima prilikom zvaničnih posjeta obično poklanjaju prigodne darove, koji su u duhu tradicije naroda u BiH, ali ne postoji jedinstven pravilnik o tome kakvi bi to pokloni bili i u kolikoj vrijednosti.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH, gdje su i najčešće posjete stranih diplomata i funkcionera, kažu da su to simbolični pokloni u vrijednosti od 20 KM do 100 KM.

"To su mali pokloni, suveniri koji sadrže motive BiH, na primjer Stari most, Sebilj, povelja Kulina Bana, kopija novčića kralja Stjepana Tomaševića, zvekir za vrata ili veliki bosanski pečat. Također, poklanjaju i knjige istaknutih pisaca", rekao je Zlatan Burzić, savjetnik ministra inostranih poslova Svena Alkalaja.

U Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, takođe, poklanjaju simbolične poklone, a obično su to reljef BiH u bakrorezu, suveniri karakteristični za stare zanate, monografije bh. gradova, te knjige bh. autora, najčešće nobelovca Ive Andrića.  

Sekretarijat Vlade FBiH ima pravilnik prema kojem poklon ne bi smio biti skuplji od 50 KM, ali i poklon koji se prima ukoliko je vredniji od tog iznosa ostaje u prostorima Vlade izložen, uz naznaku ko ga je darovao, kada i kojim povodom.

Ranije je Vlada FBiH ambasadorima ili zvaničnicima međunarodne zajednice prilikom oproštajnih susreta poklanjala umjetničke slike, reljefe BiH gravirane u bakru ili zanatske rukotvorine koje podsjećaju na BiH, a u posljednje vrijeme poklanjaju knjige i monografije. U posljednje vrijeme često posežu za rukotvorinama žena iz BiH: serdžade, kompleti kapa i rukavica ili drugi ručni radovi.

Pravilnik Sekretarijata Vlade se ne odnosi na premijera i dopremijere, ali njihove potrebe ove vrste pokriva protokol.

Što se tiče vlasti Republike Srpske, oni se, takođe, ograničavaju na simbolične poklone, birajući ih na način da domaćina asociraju na RS. U Vladi RS ističu da su to, uglavnom, pokloni simbolične vrijednosti, s tim da je najvrednija stvar koju su nekome poklonili jedna umjetnička slika vrijedna 500 maraka.

S druge strane, u Kabinetu predsjednika RS kažu da kad nose poklone vode računa o tome kakva je praksa zemlje domaćina, koja, najčešće, imaju vrlo precizno regulisane odredbe o graničnoj vrijednosti darova koje njihovi zvaničnici mogu primiti. Prema riječima Ljubiše Krminca, šefa protokola predsjedničke službe, najčešće poklanjaju umjetničke slike s motivima RS, katkad neka književna djela, a ponekad i pića, ukrašena etno motivima.

"Vrijednost poklona je simbolična, s tim da je najvredniji poklon bila jedna umjetnička slika, vrijedna 1.000 maraka", rekao je Krminac.

Istovremeno, u parlamentu RS, "u goste" uglavnom nose prigodne knjige, koje asociraju na RS, a često i vina, s prigodnim etno motivima, najčešće iz trebinjske vinarije "Vukoje". Vrijednost poklona, tvrde, gotovo ni u jednom slučaju nije prešla 100 maraka.