Nezavisne novine: BANJALUKA – Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, izjavio je da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU krupan korak, koji BiH vodi u novi period.

"Siguran sam da EU stvarno i iskreno želi BiH", izjavio je Radmanović. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je da ne treba biti previše euforičan poslije potpisivanja jer tek sada postoji mnogo posla na sprovođenju propisa koje predviđaju evropski standardi.

"Pitanje je koliko je BiH zaista funkcionalna kao država i spremna da odgovori izazovima evropskih integracija",rekao je Komšić. On je napomenuo da BiH, dugoročno, mnogo dobija potpisivanjem sporazuma jer to pokazuje iskustva svih zemalja koje su prošle sličan put.

Ursula Plasnik, ministar inostranih poslova Austrije, rekla je da je BiH činom potpisivanja sporazuma ostvarila značajan cilj na svom putu u EU.

"To jasno pokazuje da se odgovarajućom političkom voljom može postići konkretan napredak", rekla je Plasnikova.

Božidar Đelić, predsjednik Vlade Srbije, čestitao je zvaničnicima BiH potpisivanje SSP-a sa EU i istakao da je ovo značajan događaj, ne samo samo za BiH i njene građane, već i za zemlje zapadnog Balkana.

"Potpis na SSP vaše zemlje sa EU zaokružuje i utvrđuje evropsku budućnost celog regiona", poručio je Đelić.

Čestitke građanima BiH uputio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, LDS BiH, te druge političke stranke i udruženja građana.