Nezavisne novine: BANJALUKA – Vlada RS formirala je juče na vanrednoj sjednici ministarsku grupu koja će još jednom analizirati pojedine aspekte ugovora o koncesiji za izgradnju mreže autoputeva sa austrijskim "Strabagom".

Jasna Brkić, predsjednik Vlade RS, koja je i član ministarske grupe, navodi da značaj i obim ovog ugovora zahtjeva da se prije njegovog potpisivanja i konačne realizacije precizno definišu svi detalji.

Ministarska grupa će zajedno sa prethodno formiranom Vladinom Radnom grupom i predstavnicima konsultantske kuće „Deloitte & Touche“ i "Strabaga", obaviti dodatne konsultacije.

"Nakon što je prošle sedmice prihvatila opšte principe i okvire ugovora sa austriskom kompanijom "Strabag" o izgradnji mreže autoputeva, Vlada RS je razmatrala detalje ugovora. Hoćemo da ministarska grupa sve detaljnije pogleda kako bismo bili sigurni u predložena rješenja. Ministarska grupa će pojasniti sve detalje kako ne bi bilo problema kada se ovo pitanje nađe pred poslanicima Narodne skupštine RS" kaže Brkićeva.

Ona je kazala da je Vlada RS odlučila 13. juna da Narodnoj skupštini RS uputi Prijedlog ugovora sa "Strabag" o koncesiji za izgradnju mreže autoputeva, kako bi  parlament dao određene zaključke prije nego ugovor bude potpisan.

Osim Brkićeve u ministarskoj grupi su i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Aleksandar Džombić, ministar finansija, Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave,  Džerald Selman, ministar pravde, Vlado Blagojević, generalni sekretar Vlade, Milena Simović, šef  Sekretarijata za zakonodavstvo tijelo u Vladi.

Vlada RS  predložila je u petak prijedlog koncesionog  ugovora s "Strabagom" o izgradnji tri milijarde evra vrijedne mreže autoputeva i odlučila se da od Skupštine zatraži zeleno svijetlo za sklapanje posla.

Ugovor o koncesiji predviđa da "Strabag" do kraja godine ponudi finasijsku konstrukciju i ukoliko ga Vlada prihvati, stupit će na snagu.

Vlasti RS su u februaru ove godine "Strabagu" dodijele koncesiju za izgradnju pet autoputeva i brzih puteva na sljedećim dionicama – Doboj (72 km), Glamočani – Kupres (110 km, do granice s FBiH, s vjerovatnim produžetkom do Splita u slučaju dogovora "Strabaga" s Vladom Livanjskog kantona), Doboj – Jakeš (46 km), Banjaluka – Novi Grad (71 km, do granice s Hrvatskom), Jakeš – Šamac – Bijeljina (98 km).