Независне новине: БАЊАЛУКА – Влада РС формирала је јуче на ванредној сједници министарску групу која ће још једном анализирати поједине аспекте уговора о концесији за изградњу мреже аутопутева са аустријским "Штрабагом".

Јасна Бркић, предсједник Владе РС, која је и члан министарске групе, наводи да значај и обим овог уговора захтјева да се прије његовог потписивања и коначне реализације прецизно дефинишу сви детаљи.

Министарска група ће заједно са претходно формираном Владином Радном групом и представницима консултантске куће "Delloite & Touche“ и "Штрабага", обавити додатне консултације.

"Након што је прошле седмице прихватила опште принципе и оквире уговора са аустриском компанијом "Страбаг" о изградњи мреже аутопутева, Влада РС је разматрала детаље уговора. Хоћемо да министарска група све детаљније погледа како бисмо били сигурни у предложена рјешења. Министарска група ће појаснити све детаље како не би било проблема када се ово питање нађе пред посланицима Народне скупштине РС" каже Бркићева.

Она је казала да је Влада РС одлучила 13. јуна да Народној скупштини РС упути Приједлог уговора са "Штрабаг" о концесији за изградњу мреже аутопутева, како би парламент дао одређене закључке прије него уговор буде потписан.

Осим Бркићеве у министарској групи су и Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза, Александар Џомбић, министар финансија, Зоран Липовац, министар управе и локалне самоуправе, Џералд Селман, министар правде, Владо Благојевић, генерални секретар Владе, Милена Симовић, шеф Секретаријата за законодавство тијело у Влади.

Влада РС предложила је у петак приједлог концесионог уговора с "Штрабагом" о изградњи три милијарде евра вриједне мреже аутопутева и одлучила се да од Скупштине затражи зелено свијетло за склапање посла.

Уговор о концесији предвиђа да "Штрабаг" до краја године понуди финасијску конструкцију и уколико га Влада прихвати, ступит ће на снагу.Власти РС су у фебруару ове године "Штрабагу" додијеле концесију за изградњу пет аутопутева и брзих путева на сљедећим дионицама – Добој (72 км), Гламочани – Купрес (110 км, до границе с ФБиХ, с вјероватним продужетком до Сплита у случају договора "Страбага" с Владом Ливањског кантона), Добој – Јакеш (46 км), Бањалука – Нови Град (71 км, до границе с Хрватском), Јакеш – Шамац – Бијељина (98 км).