Dnevni avaz: Irsko "ne" Lisabonskom ugovoru, koji je trebao osigurati proširenje Evropske unije i njenu reformu, izazvalo je novi politički zemljotres u Uniji. Za evropske lidere u Briselu ovo je najgore što se moglo desiti, katastrofa koja je EU ponovo odvukla u krizu sličnu, ako ne i goru od one iz 2005. godine, kada je odbijen novi evropski ustav zbog neuspjeha referenduma u Francuskoj i Holandiji.

Upravo zato će referendum u Irskoj biti i glavna tema današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU u Luksemburgu, gdje će biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s našom zemljom.

Korak dalje

Iako brojni smatraju da irsko "ne" za BiH predstavlja korak dalje od ulaska u EU, direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić ne slaže se s tako pesimističnim ocjenama. No, ne skriva nezadovoljstvo što je ovakav odgovor Iraca došao neposredno pred ceremoniju potpisivanja SAA sa EU.

Topčagić je u izjavi za "Dnevni avaz" potcrtao kako BiH nije u fazi da se nalazi pred samim ulaskom u EU, navodeći da upravo zato i nema mjesta panici.

Ishod referenduma u Irskoj neće imati direktnih negativnih posljedica po našu poziciju na putu evropskih integracija. Irsko "ne" ni na koji način ne ugrožava sam sporazum sa EU i njegovu provedbu. A nama je u ovoj fazi integracija najbitnije da se posvetimo provođenju obaveza iz SAA i ispunjenju uvjeta iz Evropskog partnerstva i time se nametnemo kao kredibilan kandidat za članstvo u EU – rekao je Topčagić.

A dok naša zemlja ispuni sve ove zadatke, Topčagić je uvjeren da će i EU naći kvalitetna rješenja o funkcioniranju i odlučivanju u svojim institucijama.

Barosovi navodi

Komentirajući ranije navode predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Barosa (Jose Barroso), koji je u slučaju neprihvatanja Lisabonskog ugovora predviđao čak i kraj Unije kakvu danas poznajemo, Topčagić je istakao  da je EU u svojoj historiji imala brojna iskušenja koja je uspješno prevazilazila i uvjeren je da će tako biti i ovog puta.

Niko neće dovesti u pitanje EU, njeno funkcioniranje i razvoj. Nama je najbitnije da su iskustva iz procesa širenja, kako zemalja članica, tako i Unije u cjelini, pozitivna. Stoga sam uvjeren da taj proces neće i ne može biti prekinut – zaključio je Topčagić.

Izbori i reforme

Uprkos činjenici da se predizborna kampanja u BiH već zahuktava, Topčagić vjeruje da ispunjavanje uvjeta iz SAA i Evropskog partnerstva neće biti dovedeno u pitanje zarad brutalnosti izborne retorike.

Volio bih da se ponovi situacija koju smo imali u vrijeme općih izbora iz 2006. godine. Tada su  uporedo s predizbornim kampanjom vođeni i pregovori o SAA, koji su uspješno završeni bez negativnih implikacija predizborne retorike koja je tada bila izrazito oštra – rekao je Topčagić.