Nezavisne novine: BANJALUKA – Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržali su juče namjeru vlasti Republike Srpske da sa austrijskim koncernom "Strabag" izgrade mrežu autoputeva u RS, saopšteno je iz Vlade.

"Bolja infrastruktura pozitivno će uticati na sve segmente društva, naročito na razvoj privrede i povećanje zaposlenosti", izjavio je Kostas Kristu, šef Misije MMF-a u BiH, na jučerašnjem sastanku s Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom saobraćaja i veza RS.

Čubrilović je delegaciji MMF-a prenio da entitetski budžet neće biti dodatno opterećen ulaskom u ovaj projekat, osim izdvajanja novca za rješavanja imovinsko – pravnih pitanja na pet trasa, u dužini od 432 kilometara. Prema ranijim procjenama, za izuzimanje zemljišta, koje će platiti vlasti RS, iz budžeta će biti izdvojeno do 400 miliona KM, dok se vrijednost kompletnog projekta procjenjuje na oko tri milijarde evra.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Čubrilović je naglasio da će ovim projektom doći do povezivanja svih većih gradova u RS, ali i sa onim iz okruženja. On je istakao da ovaj projekat sa sobom nosi niz pozitivnih efekata po ekonomiju RS i BiH.

"Na radovima će biti angažovano oko 8.000 radnika, porašće cijene nekretnina, puniće se budžeti RS i BiH, povećaće se korištenje domaćih sirovina i stvoriti uslovi za značajnija ulaganja stranih investitora i razvoj privrede", naveo je Čubrilović.

Inače, Vlada se na jučerašnjoj sjednici, suprotno najavama, nije odredila o ulasku u koncesioni projekat sa "Strabagom". U Vladi uvjeravaju da je riječ, čisto, o tehničkom pitanju i da je do toga došlo zbog odsustva Milorada Dodika, premijera RS, koji je u to vrijeme bio u Sarajevu.

Prema ranijim najavama predstavnika "Strabaga", ugovor o izgradnji svih pet trasa trebao bi biti potpisan za dvije sedmice.