Dnevni avaz: Vijeće ministara BiH održalo je jučer na Jahorini tematsku sjednicu posvećenu evropskim integracijama. Pored predsjedavajućeg Nikole Špirića, u radu su učestvovali i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas) i ambasadorica Francuske u BiH Mariz Bernio (Maryse Berniau).

Na sjednici su analizirane obaveze za koje Evropska komisija očekuje da budu ispunjene prije kraja septembra, kako bi Izvještaj o napretku BiH za ovu godinu bio što povoljniji.

Lajčak je pozdravio napredak u tri od pet ciljeva. Naime, postignut je sporazum o pokretnoj imovini za obrambene svrhe, fiskalna održivost države se osnažuje, te će uskoro na snagu stupati zakoni u vezi s Nacionalnim fiskalnim vijećem, a različite verzije donesenih zakona potrebno je harmonizirati.

Zaključeno je i da treba ubrzati realizaciju zadataka koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira te dogovoreno da se jednom mjesečno održavaju tematske sjednice radi analize dostignutog napretka.