Nezavisne novine: SARAJEVO – Kod nabavke klime za poslovnu zgradu, goriva za automobile, kancelarijskog materijala, te štampanja mjenica i održavanja automobila i softvera, Ministarstvo finansija FBiH nije ispoštovalo Zakon o javnim nabavkama, utvrdio je Ured za reviziju institucija FBiH analizirajući poslovanje u 2007. godini.

Na ovaj način, upozoravaju revizori, potrošeno je 209.898 KM za klimu, 34.287 KM za gorivo, 43.464 KM za održavanje vozila, 67.392 za štampanje mjenica u "Grafotisku" iz Gruda, 21.608 KM za održavanje softvera u "Oceanu" iz Travnika, te 64.469 KM za kancelarijski materijal.

Revizori su utvrdili da u Pravilniku o kupovini poklona ne piše u kojim prilikama se kupuju pokloni i do koje cijene, pa je 8.132 KM potrošeno za luksuzne poklone i 1.000 KM za knjige, za spoljne saradnike.

Navode i da je jedna službena škoda oktavija oštećena u saobraćajnoj nezgodi, ali nije imala kasko osiguranje i šteta nije naplaćena, a automobil nije popravljen, nego je procijenjen na 5.335 KM i isknjižen iz imovine Ministarstva na osnovu zapisnika o uviđaju PU Mostar, "što nije u skladu s važećim propisima", pišu revizori. Upozoravaju da nema dokaza da su poduzete aktivnosti radi utvrđivanja odgovornosti za nastalu štetu.

Revizori su utvrdili i da službenici nisu poštovali ograničenja za račune za mobilne telefone, a službena putovanja i putni troškovi (190.000 KM) nisu pravdani na način da su poznati razlozi putovanja, provedene aktivnosti i rezultati tih putovanja.

Ministar finansija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda kaže da je zadovoljan izvještajem, "iako nije idealan".

"Prošle četiri godine je ocjena bila negativna i ovo sada je, iako nije idealno, dobro. Otklonili smo oko 90 posto ranijih primjedbi. Ima nekih primjedbi koje smatramo neosnovanima, ali to je procedura po kojoj oni rade", rekao je Bevanda.

Rastu dugovi i kamate za presude protiv Vlade FBiH

Krajnji korisnici kredita koje preuzima FBiH ne vraćaju novac, prvenstveno "Željeznice FBiH" i Direkcija za ceste u FBiH, pa je dug po tom osnovu sa 10,3 miliona KM iz prošle godine porastao na 18,3 miliona KM, iako je Ministarstvo upućivalo opomene, upozorava Ured za reviziju. Navode da dugovi rastu i po osnovu kamata za pravosnažne presude protiv Vlade FBiH, uglavnom po osnovu dugujućih plata vojnicima. Prošle godine nisu potrošena sva sredstva planirana za razvojne investicijske projekte, što znači da se planiranju ne poklanja dovoljno pažnje, pišu revizori. Upozoravaju i da donacije nisu evidentirane na jedinstvenom računu FBiH, zbog čega nema kontrole nad tim sredstvima, a i krše se zakoni o jedinstvenom računu i budžetima u FBiH.