Независне новине: САРАЈЕВО – Код набавке климе за пословну зграду, горива за аутомобиле, канцеларијског материјала, те штампања мјеница и одржавања аутомобила и софтвера, Министарство финансија ФБиХ није испоштовало Закон о јавним набавкама, утврдио је Уред за ревизију институција ФБиХ анализирајући пословање у 2007. години.

На овај начин, упозоравају ревизори, потрошено је 209.898 КМ за климу, 34.287 КМ за гориво, 43.464 КМ за одржавање возила, 67.392 за штампање мјеница у "Графотиску" из Груда, 21.608 КМ за одржавање софтвера у "Оцеану" из Травника, те 64.469 КМ за канцеларијски материјал.

Ревизори су утврдили да у Правилнику о куповини поклона не пише у којим приликама се купују поклони и до које цијене, па је 8.132 КМ потрошено за луксузне поклоне и 1.000 КМ за књиге, за спољне сараднике.

Наводе и да је једна службена шкода октавија оштећена у саобраћајној незгоди, али није имала каско осигурање и штета није наплаћена, а аутомобил није поправљен, него је процијењен на 5.335 КМ и искњижен из имовине Министарства на основу записника о увиђају ПУ Мостар, "што није у складу с важећим прописима", пишу ревизори. Упозоравају да нема доказа да су подузете активности ради утврђивања одговорности за насталу штету.

Ревизори су утврдили и да службеници нису поштовали ограничења за рачуне за мобилне телефоне, а службена путовања и путни трошкови (190.000 КМ) нису правдани на начин да су познати разлози путовања, проведене активности и резултати тих путовања.

Министар финансија у Влади ФБиХ Вјекослав Беванда каже да је задовољан извјештајем, "иако није идеалан".

"Прошле четири године је оцјена била негативна и ово сада је, иако није идеално, добро. Отклонили смо око 90 посто ранијих примједби. Има неких примједби које сматрамо неоснованима, али то је процедура по којој они раде", рекао је Беванда.

Расту дугови и камате за пресуде против Владе ФБиХ

Крајњи корисници кредита које преузима ФБиХ не враћају новац, првенствено "Жељезнице ФБиХ" и Дирекција за цесте у ФБиХ, па је дуг по том основу са 10,3 милиона КМ из прошле године порастао на 18,3 милиона КМ, иако је Министарство упућивало опомене, упозорава Уред за ревизију. Наводе да дугови расту и по основу камата за правоснажне пресуде против Владе ФБиХ, углавном по основу дугујућих плата војницима. Прошле године нису потрошена сва средства планирана за развојне инвестицијске пројекте, што значи да се планирању не поклања довољно пажње, пишу ревизори. Упозоравају и да донације нису евидентиране на јединственом рачуну ФБиХ, због чега нема контроле над тим средствима, а и крше се закони о јединственом рачуну и буџетима у ФБиХ.