Dnevni avaz: Potpredsjednik Skupštine Distrikta Brčko Ivan Krndelj za "Dnevni avaz" je izjavio da je u Brčkom fiktivno izdato više od 20.000 ličnih karata. Osim toga, u Brčkom je izdato više ličnih dokumenata nego što je stvarni broj građana.

Nevjerojatan je podatak da je u Brčkom izdato više od 100.000 ličnih karata, jer toliki broj ljudi ne može ni stati na ovaj prostor. Znamo da je veliki broj osoba prijavljen u Distriktu iz raznih razloga. Pojedinci su se prijavili kako bi izbjegli služenje vojnog roka, drugi kako bi ostvarili razne povlastice socijalne zaštite – kaže Krndelj.

Prema njegovim riječima, zabrinjava i podatak da se načelnici opština iz okruženja žele da se brojnost njihovog boračkog tijela smanjuje, jer građani iz tih općina prijavljuju u Brčkom.

Na jednoj od narednih sjednica Skupštine bit će predložena revizija izdatih ličnih karata, pogotovo što se zna da su fiktivno prijavljeni u ovom gradu kao adresu boravka navodili adrese institucija, prvenstveno Vlade Distrikta, na kojoj je prijavljeno na desetine osoba – kaže Krndelj.