Nezavisne novine: SARAJEVO – Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer Zakon o javnim cestama u BiH, kojim se osniva Agencija za ceste BiH koja neće upravljati cestama nego će imati regulatorne nadležnosti, potvrdio je Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara.

"Dobro je što smo nakon dosta vremena potrošenog na razna usaglašavanja konačno dobili Zakon o javnim putevima BiH. Agencija će biti nadležna za harmoniziranje i implementiranje tehničkih standarda, naknada za korištenje puteva, koordiniranje i usklađivanje lista prioriteta projekata obnove", kazao je Špirić.

Vijeće ministara predložilo je Predsjedništvu BiH da usvoji odluku o objavi Privremenog sporazuma s EU u "Službenom glasniku BIH" kako bi mogao stupiti na snagu 1. jula ove godine. Vijeće ministara BiH ukinulo je odluke o obustavi primjene nulte carinske stope na određene proizvode iz Srbije i Hrvatske. Na jučerašnjoj sjednici imenovana je i Radna grupa za  pregovore o viznim olakšicama, koju predvodi Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH.