Dnevni avaz: Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić kazao je jučer da je hapšenje osumnjičenih za izdavanje lažnih ličnih dokumenta u Banjoj Luci i Bijeljeni nastavak akcije iz 2004. godine.

Tada je MUP RS otkrio 200 lažnih dokumenta, a radilo se o osobama koje su bile umiješane u poslovne prevare ili su pale na preprodaji i trgovini narkoticima, dok je u protekle godine otkriveno pet štamparija u kojima su izrađivani falsificiranih dokumenata.

Vasić je dodao da će predmet istrage biti i referenti koji izdaju dokumente te radnici u mjesnim uredima, kao i to da će istraga obuhvatiti reviziju 15.000 izdatih ličnih karata.

Svjesni smo da ima mnogo lica koja se vode kao nestala u proteklom ratu, na njihova imena su izdavani dokumenti. Te istrage još nisu završene, a takve isprave se mogu koristiti za izbjegavanje krivične odgovornosti, bijeg iz zemlje ili poslovne prevare – kazao je Vasić.

Prema njegovim riječima bilo je i slučajeva izdavanja lažnih uvjerenja o državljanstvu i korištenja lažnih pečata.

Dio kriminalnog lanca bili su i ljudi koji rade u državnim organima i koji su zloupotrijebili službeni položaj. Međutim, procedure izrade dokumenata su usavršene i njih je teško falsifikovati – istakao je Vasić.