Дневни аваз: Начелник Управе криминалистичке полиције РС Гојко Васић казао је јучер да је хапшење осумњичених за издавање лажних личних документа у Бањој Луци и Бијељени наставак акције из 2004. године.

Тада је МУП РС открио 200 лажних документа, а радило се о особама које су биле умијешае у пословне преваре или су пале на препродаји и трговини наркотицима, док је у протекле године откривено пет штампарија у којима су израђивани фалсифицираних докумената.

Васић је додао да ће предмет истраге бити и референти који издају документе те радници у мјесним уредима, као и то да ће истрага обухватити ревизију 15.000 издатих личних карата.

Свјесни смо да има много лица која се воде као нестала у протеклом рату, на њихова имена су издавани документи. Те истраге још нису завршене, а такве исправе се могу користити за избјегавање кривичне одговорности, бијег из земље или пословне преваре – казао је Васић.

Према његовим ријечима било је и случајева издавања лажних увјерења о држављанству и кориштења лажних печата.

Дио криминалног ланца били су и људи који раде у државним органима и који су злоупотријебили службени положај. Међутим, процедуре израде докумената су усавршене и њих је тешко фалсификовати – истакао је Васић.