Nezavisne novine: SARAJEVO – Sindikati uposlenika u državnim institucijama neće odustati od najavljenog štrajka sve dok njihove plaće ne budu povećane za oko 40 odsto, najavio je jučer Neđo Đurđić, član Koordinacionog odbora sindikata institucija BiH.

"Zahtijevamo povećanje plaća za oko 40 odsto za sve uposlenike u državnim institucijama. Tek tada ćemo biti dovedeni u ravnopravan položaj s uposlenicima entitetskih i drugih nižih nivoa vlasti. Parlament BiH je prihvatio određene amandmane kojim se povećavaju plaće državnim službenicima i graničnim policajcima, ali mi ne odustajemo od štrajka dok svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni", kazao je Đurđić.

Koordinacioni odbor sindikata uposlenih u 61 državnoj instituciji nezadovoljan je parcijalnim prihvatanjem njihovih zahtjeva. Parlamentarna Komisija za finansije i budžet u četvrtak je odobrila povećanje plaća samo dijelu uposlenika u institucijama BiH i djelatnicima Granične policije.

"Ne možemo prihvatiti nikakva parcijalna rješenja. Jednako težak posao rade policajci u SIPA i Graničnoj policiji. Zato treba da imaju i iste plaće. To se odnosi na sve ostale uposlenike državnih institucija, jer za isto radno mjesto sa istom radnom spremom svi treba da imamo iste plaće", kazao je Đurđić. Najavljuje da će sindikati od Vijeća ministara i parlamenta BiH tražiti da odmah usvoje odluku o povećanju plaća za oko 40 odsto.

"Zahtijevali smo povećanje plaća počevši od marta. Bili smo fleksibilni kada su nam pojasnili da je u toku izrada zakona o plaćama u institucijama BiH. Danas svjedočimo da ovaj zakon, čak i ako bude usvojen brzo, neće riješiti naše egzistencijalne probleme", ističe Đurđić.

Predstavnički dom parlamenta BiH naredne sedmice razmatrat će konačnu verziju zakona o plaćama u institucijama BiH. Predloženim zakonom najveće plaće imat će članovi Predsjedništva, Vijeća ministara i parlamenta BiH, i one bi trebalo da iznose 6.000 KM i više.

Ured za reviziju: Revizorima mnogo manje plate od 6.000 KM

Ured za reviziju institucija BiH demantirao je jučer informaciju da će čelnici ove institucije, ukoliko bude prihvaćen predloženi zakon o plaćama u institucijama BiH, imati primanja veća od 6.000 KM.

"Koeficijent za obračun plaće glavnog revizora je 8,4, što znači da će imati plaću mnogo manju od 6.000 KM. Također, osnovni međunarodno prihvaćeni postulati revizije javnog sektora predviđaju osiguravanje potpune organizacijske, funkcionalne i financijske neovisnosti vrhovnih revizijskih institucija, što između ostalog podrazumijeva i pravo samoreguliranja plaća i naknada njihovih zaposlenih na način istovjetan onome za pravosudne institucije, a što je Zakonom o reviziji institucija BiH već regulirano i harmonizirano na razini triju revizijskih institucija javnog sektora u BiH. Uključivanje Ureda za reviziju u navedeni nacrt zakona predstavlja ozbiljan korak unazad, u smislu postignute neovisnosti tijela zaduženih za nadzor javnog sektora", navedeno je u saopštenju Ureda za reviziju.