Независне новине: САРАЈЕВО – Синдикати упосленика у државним институцијама неће одустати од најављеног штрајка све док њихове плаће не буду повећане за око 40 одсто, најавио је јучер Неђо Ђурђић, члан Координационог одбора синдиката институција БиХ.

"Захтијевамо повећање плаћа за око 40 одсто за све упосленике у државним институцијама. Тек тада ћемо бити доведени у равноправан положај с упосленицима ентитетских и других нижих нивоа власти. Парламент БиХ је прихватио одређене амандмане којим се повећавају плаће државним службеницима и граничним полицајцима, али ми не одустајемо од штрајка док сви наши захтјеви не буду испуњени", казао је Ђурђић.

Координациони одбор синдиката упослених у 61 државној институцији незадовољан је парцијалним прихватањем њихових захтјева. Парламентарна Комисија за финансије и буџет у четвртак је одобрила повећање плаћа само дијелу упосленика у институцијама БиХ и дјелатницима Граничне полиције.

"Не можемо прихватити никаква парцијална рјешења. Једнако тежак посао раде полицајци у СИПА и Граничној полицији. Зато треба да имају и исте плаће. То се односи на све остале упосленике државних институција, јер за исто радно мјесто са истом радном спремом сви треба да имамо исте плаће", казао је Ђурђић. Најављује да ће синдикати од Вијећа министара и парламента БиХ тражити да одмах усвоје одлуку о повећању плаћа за око 40 одсто.

"Захтијевали смо повећање плаћа почевши од марта. Били смо флексибилни када су нам појаснили да је у току израда закона о плаћама у институцијама БиХ. Данас свједочимо да овај закон, чак и ако буде усвојен брзо, неће ријешити наше егзистенцијалне проблеме", истиче Ђурђић.

Представнички дом парламента БиХ наредне седмице разматрат ће коначну верзију закона о плаћама у институцијама БиХ. Предложеним законом највеће плаће имат ће чланови Предсједништва, Вијећа министара и парламента БиХ, и оне би требало да износе 6.000 КМ и више.

Уред за ревизију: Ревизорима много мање плате од 6.000 КМ

Уред за ревизију институција БиХ демантирао је јучер информацију да ће челници ове институције, уколико буде прихваћен предложени закон о плаћама у институцијама БиХ, имати примања већа од 6.000 КМ.

"Коефицијент за обрачун плаће главног ревизора је 8,4, што значи да ће имати плаћу много мању од 6.000 КМ. Такођер, основни међународно прихваћени постулати ревизије јавног сектора предвиђају осигуравање потпуне организацијске, функционалне и финанцијске неовисности врховних ревизијских институција, што између осталог подразумијева и право саморегулирања плаћа и накнада њихових запослених на начин истовјетан ономе за правосудне институције, а што је Законом о ревизији институција БиХ већ регулирано и хармонизирано на разини трију ревизијских институција јавног сектора у БиХ. Укључивање Уреда за ревизију у наведени нацрт закона представља озбиљан корак уназад, у смислу постигнуте неовисности тијела задужених за надзор јавног сектора", наведено је у саопштењу Уреда за ревизију.