Dnevni avaz: Poslanici Predstavničkog doma BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu izjasnit će se o principima spornog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Tokom rasprave o ovom prijedlogu prošle sedmice, iznesene su brojne primjedbe, prvenstveno na visinu plaća poslanika, ministara i članova Predsjedništva, koje bi, prema nekim proračunima, iznosile i do 5.000 KM, dok je istovremeno ukazano na to da su plaće SIPA-e, Granične policije BiH i uposlenih u carini veoma niske. 

Usvajanje zaključka

Iz SDA su već najavili da će i amandmanski djelovati. U ovoj stranci smatraju da treba zakonski urediti ovu oblast, ali zastupaju stanovište da zbog ukupne klime treba sniziti enormne plaće koje su predviđene za poslanike, ministre…

"Mi ćemo podržati principe zakona, ali ćemo tražiti da se usvoji zaključak da se to  popravi. Znači, nećemo podržati ovakve koeficijente i tražimo da se urade novi" kaže šef Kluba SDA Bakir Izetbegović.

Azra Hadžiahmetović, šef Kluba SBiH, također najavljuje da će ova stranka podržati zakon u prvom čitanju.

"Ali, amandmanska faza sigurno će, između ostalog i od naše stranke, podrazumijevati korekcije koeficijenata za plaće. Ukazala sam na plaće za deminere i neprihvatljivo je da kvadrat deminiranja bude nekoliko puta jeftinija od čišćenja kvadrata tepiha. To ne smijemo dopustiti" naglašava Hadžiahmetović.

Slavko Jovičić iz SNSD-a također najavljuju podršku ovom zakonu, smatrajući da je neophodan, jer je u ovoj  oblasti do sada postojala šarolikost, pa su direktori agencija, uprava i drugih institucija sami određivali pravilnike i “uzimali koliko im drago“, a da nad time nije bilo nikakve kontrole.

Porezni obveznici

"To su bile enormne pljačke poreznih obveznika i budžeta BiH. Zbog toga smo za ovakav zakon koji uređuje plaće oko 23 hiljade zaposlenih u državnim organima. Ali, u amandmanskoj fazi pokušat ćemo prilagoditi plaće članova Predsjedništva i Vijeća ministara i poslanika ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazi BiH. To znači da ako poslanici imaju 4.500 KM, onda policajci trebaju imati 2.000, a ne da naše budu 6.000, a oni ostaju na 800 KM" kaže Jovičić.

Uzeti ministrima i dati policajcima i vojnicima

Zamjenik ministra finasija BiH Fuad Kasumović kaže da je Ministarstvo dobilo prijedlog SDA.

"Uzet ćemo amandmane u razmatranje, a SDA predlaže da se smanjenjem određenih primanja pojedinih kategorija poslanika i nosilaca izvršnei zakonodavne vlasti, sredstva namaknu za povećanje plaća u GPBiH, SIPA-i i vojsci" kaže Kasumović