Дневни аваз: Посланици Представничког дома БиХ на данашњој сједници у Сарајеву изјаснит ће се о принципима спорног закона о плаћама и накнадама у институцијама БиХ. Током расправе о овом приједлогу прошле седмице, изнесене су бројне примједбе, првенствено на висину плаћа посланика, министара и чланова Предсједништва, које би, према неким прорачунима, износиле и до 5.000 КМ, док је истовремено указано на то да су плаће СИПА-е, Граничне полиције БиХ и упослених у царини веома ниске. 

Усвајање закључка

Из СДА су већ најавили да ће и амандмански дјеловати. У овој странци сматрају да треба законски уредити ову област, али заступају становиште да због укупне климе треба снизити енормне плаће које су предвиђене за посланике, министре…

"Ми ћемо подржати принципе закона, али ћемо тражити да се усвоји закључак да се то поправи. Значи, нећемо подржати овакве коефицијенте и тражимо да се ураде нови" каже шеф Клуба СДА Бакир Изетбеговић.

Азра Хаџиахметовић, шеф Клуба СБиХ, такођер најављује да ће ова странка подржати закон у првом читању. "Али, амандманска фаза сигурно ће, између осталог и од наше странке, подразумијевати корекције коефицијената за плаће. Указала сам на плаће за деминере и неприхватљиво је да квадрат деминирања буде неколико пута јефтинија од чишћења квадрата тепиха. То не смијемо допустити" наглашава Хаџиахметовић.

Славко Јовичић из СНСД-а такођер најављују подршку овом закону, сматрајући да је неопходан, јер је у овој области до сада постојала шароликост, па су директори агенција, управа и других институција сами одређивали правилнике и “узимали колико им драго“, а да над тиме није било никакве контроле.Порезни обвезници

"То су биле енормне пљачке порезних обвезника и буџета БиХ. Због тога смо за овакав закон који уређује плаће око 23 хиљаде запослених у државним органима. Али, у амандманској фази покушат ћемо прилагодити плаће чланова Предсједништва и Вијећа министара и посланика економској и социјалној ситуацији у којој се налази БиХ. То значи да ако посланици имају 4.500 КМ, онда полицајци требају имати 2.000, а не да наше буду 6.000, а они остају на 800 КМ" каже Јовичић.

Узети министрима и дати полицајцима и војницима

Замјеник министра финасија БиХ Фуад Касумовић каже да је Министарство добило приједлог СДА.

"Узет ћемо амандмане у разматрање, а СДА предлаже да се смањењем одређених примања појединих категорија посланика и носилаца извршнеи законодавне власти, средства намакну за повећање плаћа у ГПБиХ, СИПА-и и војсци" каже Касумовић.