Nezavisne novine: BANJALUKA– Načelnici opština u Republici Srpskoj i dalje će biti birani direktno na izborima, nakon što je Vlada, suočena s otporom međunarodne zajednice, jučer iznenada povukla prijedlog za ukidanje direktnog izbora.

Vlada RS je jučer ujutro na sjednici, prije sjednice parlamenta RS, povukla predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Izbornog zakona, koji su predviđali da se odluka o izboru načelnika prepusti većini u lokalnom parlamentu.

Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da je Vlada odlučila da povuče izmjene zakona poslije razgovora s Markom Perinom de Brišamboom, generalnim sekretarom Misije OEBS-a.

„To smo učinili kako ne bi došlo ni do kakvih negativnih izvještaja OEBS-a i da Vlada ne bi bila prozvana da nešto krši“, rekao je Dodik. On je ponovio da su zakonskim izmjenama namjeravali da riješe probleme u funkcionisanju lokalnih struktura vlasti, koje se suočavaju sa čestim blokadama i opozivima načelnika, zbog sukoba između skupštinske većine i načelnika.

Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS, rekao je da do ove jeseni, kad se održavaju lokalni izbori, neće biti nove Vladine inicijative za izmjenu pratećih zakona.

„To znači da će načelnici biti birani kao i do sada, direktnom metodom“, kazao je Lipovac.

„Centri civilnih inicijativa“ (CCI), jedna od brojnih nevladinih organizacija kojoj se ne sviđa brzina s kojom se ušlo u izmjene izbornog sistema, pozdravila je povlačenje zakona i izrazila nadu da će u budućnosti biti sve manje zakona koji idu u proceduru po hitnom postupku.

Igor Stojanović, direktor razvoja CCI-ja, ocijenio je da je Vlada ovom odlukom uvažila stavove javnosti i građana, koji su protiv hitnog donošenja ovakvih promjena izbornog sistema.