Независне новине: БАЊАЛУКА- Начелници општина у Републици Српској и даље ће бити бирани директно на изборима, након што је Влада, суочена с отпором међународне заједнице, јучер изненада повукла приједлог за укидање директног избора.

Влада РС је јучер ујутро на сједници, прије сједнице парламента РС, повукла предложене измјене Закона о локалној самоуправи и Изборног закона, који су предвиђали да се одлука о избору начелника препусти већини у локалном парламенту.

Милорад Додик, премијер РС, рекао је да је Влада одлучила да повуче измјене закона послије разговора с Марком Перином де Бришамбоом, генералним секретаром Мисије ОЕБС-а.

„То смо учинили како не би дошло ни до каквих негативних извјештаја ОЕБС-а и да Влада не би била прозвана да нешто крши“, рекао је Додик. Он је поновио да су законским измјенама намјеравали да ријеше проблеме у функционисању локалних структура власти, које се суочавају са честим блокадама и опозивима начелника, због сукоба између скупштинске већине и начелника.

Зоран Липовац, министар управе и локалне самоуправе РС, рекао је да до ове јесени, кад се одржавају локални избори, неће бити нове Владине иницијативе за измјену пратећих закона.

„То значи да ће начелници бити бирани као и до сада, директном методом“, казао је Липовац.

„Центри цивилних иницијатива“ (ЦЦИ), једна од бројних невладиних организација којој се не свиђа брзина с којом се ушло у измјене изборног система, поздравила је повлачење закона и изразила наду да ће у будућности бити све мање закона који иду у процедуру по хитном поступку.

Игор Стојановић, директор развоја ЦЦИ-ја, оцијенио је да је Влада овом одлуком уважила ставове јавности и грађана, који су против хитног доношења оваквих промјена изборног система.