Od 81 institucije BiH njih 13 objavilo je primanja zaposlenih na svojim zvaničnim internet stranicama, rekao je jučer koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan, prenosi BHRT.

Ćuzulan je jučer u Sarajevu, prezentujući istraživanje koje je sproveo Ured koordinatora za reformu javne uprave o ispunjenosti standarda proaktivne transparentnosti, rekao da su analitički budžet objavile svega 23 institucije BiH.

“Revizorske izvještaje objavila je tek polovina institucija, dok izvadak iz budžeta nije objavilo 30 institucija, a opravdanje su našli u činjenici da je taj prikaz budžeta već objavljen od Ministarstva finansija, iako one imaju obavezu da to objave kao svoj podatak”, dodao je Ćuzulan.

On je rekao da se onlajn istraživanju, koje je sprovedeno od 10. juna do 3. jula, odazvalo 57 institucija, iako je zahtjev upućen 81 instituciji koja ispunjava standarde proaktivne transparentnosti, te da prosječna ispunjenost standarda proaktivne transparentnosti iznosi 64,04 posto.

“To je djelimičan rast, 0,5 posto u odnosu na istraživanje iz prošle godine”, rekao je Ćuzulan, dodajući da je 11 institucija ispunilo 80 posto standarda.

On je naveo da su svega četiri institucije ispunile sto odsto standarda proaktivne transparentnosti i to Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta, Agencija za statistiku BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave.

U istraživanju se navodi da od 57 institucija najmanju ispunjenost standarda ima Regulatorni odbor željeznica BiH, i to 13,16 posto.

Institucije koje su se odazvale istraživanju odgovarale su na 38 pitanja iz šest oblasti.

Pitanja su se odnosila na to da li su institucije uprave na nivou Savjeta ministara BiH omogućile dostupnim građanima i korisnicima zvaničnih veb stranica setove podataka, odnosno strateške, operativne, finansijske informacije, te informacije u oblasti javnih nabavki, borbe protiv korupcije, te slobode pristupa informacijama.

“Standardi proaktivne transparentosti, između ostalog, podrazumijevaju omogućavanje uvida javnosti u finansijske informacije kao što je izvršenje budžeta, planovi javnih nabavki, ukupna primanja zaposlenih u institucijama BiH, te niz drugih informacija od javnog značaja”, rekao je Ćuzulan.

On je dodao da je u ovogodišnjem istraživanju učestvovalo 19 novih institucija, među kojima su i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Ustavni sud i Sud BiH.

Prezentaciji izvještaja danas su prisustvovali i vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćuzić i rukovodilac projekta u njemačkom GIZ-u Mathias Mühle.

Ćuzić je rekla da je Agencija za statistiku BiH učestvovala u izradi softverskog sistema za onlajn istraživanje, te je izrazila zadovoljstvo zbog učešća i opredijeljenost Agencije da i dalje učestvuje u aktivnostima unapređenja proaktivne objave informacija.

Mile je podsjetio da Program jačanja javnih institucija u BiH kao dio podrške reformi javne uprave od 2015. godine podržava razvoj standarda proaktivne transparentnosti, izgradnju kapaciteta institucija za unapređenje transparentnosti kao i međuinstitucionalnu i saradnju s civilnim društvom.