Nezavisne novine: Prijedlog dokumenta sa odgovorima na zahtjev Evropske komisije za tehničkim informacijama u vezi sa strukturalnim dijalogom o reformi pravosuđa u BiH spreman je za slanje u Brisel. 

"Prevođenje dokumenta, što je bio zadatak Direkcija za evropske integracije BiH, završeno je. Dokument će u Brisel biti poslat u roku koji je odredio Savjet ministara, a to je 31. avgust", saznaje Srna u Direkciji. 

Tekst dokumenta, rečeno je Srni, usaglašavan je prema procedurama koje je odredila Radna grupa za pravosuđe.

"Dokument je konačan i njegov prevod biće poslat u predviđenom roku", ističu iz Direkcije za evropske integracije BiH i napominju da se tekst sastoji od priloga više institucija, zavisno od toga za koju su oblast bile zadužene.

Savjet ministara BiH krajem juna zadužio je sve nadležne institucije BiH da postupe u skladu sa preliminarnim preporukama Evropske komisije sa sastanka o strukturalnom dijalogu o pravosuđu, koji je održan 6. i 7. juna u Banjaluci.

Direkcija za evropske integracije BiH zadužena je da prijedlog dokumenta sa odgovorima na zahtjev Evropske komisije pošalje u Brisel do 31. avgusta. Ministarstvu pravde BiH naloženo je da koordiniše aktivnosti nadležnih institucija na pripremi nacrta odgovora na zahtjev Evropske komisije za tehničkim informacijama, koji je uručio komesar EU za proširenje i evropsku politiku prema susjedima Štefan File.

Institucije BiH imale su rok do 10. jula da Ministarstvu pravde dostave odgovore na pitanja, kao i prevode pravnih propisa traženih u skladu sa zahtjevom za tehničkim informacijama.

Strukturalni dijalog o pravosuđu BiH održava se u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i predstavlja jedan od mehanizama za reviziju zakonodavstva i funkcionisanja institucija u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Tehnički dio sastanka u Banjaluci otvorio je pitanja reforme pravosuđa i funkcionisanja pravosudnih institucija na nivou BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta.

 
U Banjaluci je 6. juna počeo strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa u BiH, koji su dogovorili predsjednik Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.