Nezavisne novine: Međunarodna konferencija ili šira diskusija posvećena situaciji u BiH, čije je održavanje preporučila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, vjerovatno neće biti održana u ovoj godini, procjenjuju predstavnici većine političkih stranaka u BiH.

"Rezolucija koju je u utorak usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope kojom se, između ostalog, sugerira organizovanje široke rasprave o situaciji u BiH je jako dobra stvar za našu zemlju. Ključna tema te rasprave u kojoj bi sudjelovali predstavnici međunarodne zajednice i domaći politički predstavnici je pitanje Ustava", rekao je juče Bakir Izetbegović, član Predsjedništva SDA i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Preporuke vlastima

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozvala je u svojoj rezoluciji vlasti u BiH da se posvete rješavanju pitanja poput popisa stanovništva koji bi trebao biti održan naredne godine, zatim usvajanju strategije povratka. Bh. vlasti pozvane su i na ispunjavanje uslova iz Evropskog partnerstva, ukidanje entitetskih ombudsmana, na prestanak osporavanja autoriteta visokog predstavnika.

Smatra da je važno što je ukazano na problem Ustava BiH, ali ističe da nije siguran da će široka rasprava biti realizirana do predstojećih izbora u oktobru.

Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je juče da rezolucija Evropskog parlamenta o BiH nije ništa neočekivano i poručio da izvještači nisu bili objektivni.

''Rezolucija, naravno, ima svoju političku težinu, ali nije obavezujući dokument i BiH kao članica Savjeta Evrope, u svakom slučaju treba da s posebnom pažnjom vidi na koji način da, eventualno, prihvati i realizuje neke od tih preporuka'', rekao je Dodik.

Dodik smatra da je BiH jedino moguća ovakva kakva je sada, te da se mnogi sa strane pokušavaju uplitati i pokazivati šta je potrebno uraditi kako bi BiH izgledala kao normalna zemlja.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, pojasnio je da Vijeće Evrope ne namjerava organizirati ovu konferenciju nego da je rezolucija preporuka, prije svih, zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH da se otvori diskusija o situaciji u BiH.

"Savjet Evrope smatra da Ustav BiH treba da bude usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima što nikom nije sporno. Problem je što kolege iz Federacije BiH žele mnogo više od toga. Ne vjerujem da će bilo kakva konferencija biti organizovana", ocijenio je Ivanić.

Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH, naglašava da je iluzorno očekivati da neko sa strane riješi probleme u BiH organizirajući velike međunarodne konferencije.

"Spremni smo sudjelovati u svim razgovorima, ali mislim da nam prioritet treba biti da sami sjednemo za stol i počnemo rješavati naše probleme", istakao je Relota.

Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, smatra da je ključni dio usvojene rezolucije ponovljena opredijeljenost za integraciju BiH u EU i podrška visokom predstavniku naglašavajući da će međunarodnu konferenciju teško biti organizirati u izbornoj godini.

"Nadam se da će sad sve zemlje čiji su predstavnici digli ruku za ovu rezoluciju učiniti ono što je potrebno da ona ne ostane mrtvo slovo na papiru. Nadam se da će to uraditi zbog sebe, ali i nas u BiH", kazao je Belkić pojašnjavajući da više nije preveliki optimista niti mnogo očekuje od rezolucija koje usvajaju razne institucije.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, smatra kako je međunarodna konferencija jedini način za rješavanje problema u BiH i stoga vjeruje da će usvojena rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope rezultirati upravo takvom konferencijom.

"Međunarodna zajednica ima snage da to napravi, a vidjet ćemo ima li i volje. Međunarodna zajednica je za tri sedmice razgovora u Dejtonu zaustavila rat i dogovorila sporazum čiji je dio i naš današnji ustav. Ne vidim zašto danas za tri mjeseca ne bi mogla organizovati konferenciju o rješavanju najvažnijeg pitanja u BiH, a to je Ustav", zaključio je Ljubić.