Dnevni list: Članica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH Slavica Čurić izjavila je jučer da je na sudovima u BiH zaprimljeno više od 1,5 milijuna zaostalih predmeta koji se odnose na nesporna potraživanja javnih poduzeća od građana BiH.

Ona je pojasnila da se oko 60 posto tih "komunalnih predmeta" nalazi na Općinskom sudu u Sarajevu i dodala da će biti potrebno nekoliko godina da se riješe, jer u BiH radi ukupno 151 sudac.

Čurić je naglasila da su javna poduzeća "zatrpala" sudove velikim brojem predmeta koji pristižu u navratima, najčešće na kraju godine, kada zbrajaju rezultate svog poslovanja.

Prema njezinim riječima, jučerašnja konferencija "Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH?" je organizirana s namjerom da se čuju iskustva i ideje zemalja u okruženju, kako bi se unaprijedio izvršni postupak u BiH. "U Hrvatskoj predmete te vrste rješavaju javni bilježnici, a druge zemlje su to pokušale riješiti tako što su uveli instituciju privatnih izvršitelja", naglasila je Čurić.