Dnevni list: Iako veliki broj 80-postotnih invalida nije u stanju samostalno otići ni do toaleta, oni uskoro neće imati pravo ni na kakvu novčanu pomoć od države. Svi invalidi s manjim stupnjem oštećenja od 90 posto, isključujući vojne, uskoro će biti izbrisani iz zakona.

Ovakvo rješenje stoji u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, koji je u četvrtak prihvatio Dom naroda Parlamenta Federacije, a ostaje da se o njemu izjasni i Zastupnički dom. Federalni premijer Nedžad Branković kazao je da je, kad se ovaj zakon usvajao, predviđeno da bude do 20.000 korisnika. Međutim, njih trenutačno ima skoro 130.000. “S obzirom da u proračunu nema novca za isplatu svih invalidnina, mi moramo zaštititi one kojima je pomoć najpotrebnija”, kazao je Branković, dodajući da će se ovim izmjenama broj korisnika svesti na oko 44.000. To znači da će bez naknada ostati oko 80.000 invalida.

Iako je prijedlogom Vlade bilo predviđeno uvođenje imovinskog cenzusa za 90-postotne invalide, amandmanom koji je prihvaćen ta odredba je poništena. Branković je kazao da je ovo samo jedan u nizu reformskih zakona koji se provode u Federaciji. Predsjednik Udruženja slijepih Fikret Džuko kazao je da je ovo “najpravednije rješenje u ovom trenutku”.