Oslobođenje: Vlada Republike Srpske je jučer razmatrala pregled mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS. Ovaj dokument, koji sadrži oko 100 mjera, u toku ove sedmice bit će prezentiran Savjetu za razvoj RS-a, te ponuđen Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje.

– Sistem mjera obuhvata sve segmente društva i bazira se, prije svega, na smanjenju javne potrošnje, te poticaju javnih investicija u cilju povećanja broja radnih mjesta – pojasnio je premijer RS-a Milorad Dodik nakon sjednice Vlade u Banjoj Luci, najavivši smanjenje i zamrzavanje plata u javnim institucijama.

U cilju štednje, Vlada RS-a će donijeti odluku o zabrani kupovine automobila i opreme u javnim ustanovama, smanjenju vlastitog voznog parka te predložiti izmjene Zakona o javnim nabavkama u cilju poticanja domaćih preduzeća. Dodik je kazao da je neophodno što prije deblokirati 42 miliona KM sa računa Elektroprenosa BiH kako  bi bila usmjerena u razvojne projekte.

Apelirajući na građane da je vrijeme za štednju i favoriziranje domaće proizvodnje, on je iznio podatak da se iz RS-a tokom prošle godine za nabavku vode iz uvoza otišlo 80 miliona KM, za pivo 65 miliona KM, a građani nisu štedjeli ni na telefonskim pozivima prema inostranstvu za što je plaćeno 60 miliona KM.