Dnevni avaz: Odmah nakon oktobarskih izbora doći će do povećanja direktnih poreza i akciza u BiH, znači poskupljenje cigareta, kafe, alkohola i, naravno, nafte, kaže za "Dnevni avaz" zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović.

Sve to, prema njegovoj procjeni, neće biti dovoljno da se ublaži pad prihoda od carina na robu iz Evropske unije. On navodi da je u julu kada je ukinuta carina na manje od 10 posto za robe iz EU, prikupljeno sedam miliona KM, odnosno 24 posto manje nego u julu prošle godine.

Direktni porezi

Od 1. januara carina će biti ukinuta na više od 95 posto proizvoda iz EU, a to će u narednoj godini donijeti manjak u budžetu za oko 120 miliona KM. Tada će biti jasno da se ni uvećanim akcizama i direktnim porezima neće moći zakrpiti rupe u budžetu, te će već u martu biti potrebno povećanje PDV-a sa 17 na 20 ili 21 posto.

Ma koliko to neko volio čuti, nije tačno da su razlog za povećanje poreza samo smanjeni prihodi od carina. Problem je rast javne potrošnje, jer povećanja plaća u kantonalnim, entitetskim i državnim institucijama nisu pratila ekonomski rast. Entiteti se utrkuju ko će više uvećati plaće službenika, a u tu trku uključila se i država – kaže Kasumović.

Kako je dodao, političari o ovoj temi ne žele razgovarati, jer im ta priča ne koristi u predizbornoj kampanji, dok su negiranja iz Uprave za indirektno oporezivanje rezultat činjenice da se uskoro bira novo rukovodstvo.

On izričito navodi da će rupe u budžetu nastale zbog ukidanja carina na proizvode iz EU te rast javne potrošnje, odnosno plaća državnih službenika, platiti upravo građani.

Otmi od naroda

Vidjet ćemo opet dobro poznati sistem – otmi od naroda. Sve to je bezobrazno i neprihvatljivo. To je udar na siromašne građane i privredu BiH. No, na kraju će se desiti da će narod ostati bez novca, uništit ćemo privredu iz temelja, jedino ćemo mi koji radimo u državnoj birokratiji imati redovne plaće i uživati u ovoj zemlji – kazao je Kasumović.

RS nije bolji entitet

Kasumović je istaknuo kako je finansijska kriza evidentna u svakom dijelu BiH.

U FBiH vlada latentna finansijska kriza, no situacija u RS iako prividno izgleda bolja zapravo je gora, a ekonomski pokazatelji govore da FBiH ima veći privredno-ekonomski razvoj od RS. Jer, Vlada RS rupe u budžetu krpi novcem od prodatog Telekoma, Rafinerije nafte… Čime će Milorad Dodik krpiti rupe kad više ne bude imao šta prodati – upitao je Kasumović.