Nezavisne novine: SARAJEVO – Reforme Ustava BiH i policije, te popis stanovništva i ratifikacija Konvencije o manjinskim jezicima bile su osnovne teme susreta članova ustavnopravne komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s monitoring timom komiteta Vijeća Evrope.

„Članovi Parlamentarne skupštine BiH izrazili su saglasnost da je popis stanovništva u BiH potrebno izvršiti 2011. godine, kada on bude vršen i u drugim evropskim zemljama“, navodi se u saopštenju Parlamenta BiH.

Član monitoring tima Vijeća Evrope Kimo Sasi interesovao se da li je moguće provesti reformu poilicije bez ustavnih reformi.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, kazao je da su „eventualne ustavne promjene moguće 2009. godine, u periodu između narednih opštinskih i opštih izbora. Član ove komisije Slobodan Šaraba je rekao da je za izmjene Ustava BiH potrebna opšta saglasnost.

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da se „kod popisa stanovništva od osam međunarodnih principa nigdje ne insistira na etničkim normama“.

„Silajdžić je tokom razgovora sa delegacijom monitornig tima naglasio da je BiH još potreban visoki predstavnik sa bonskim ovlaštenjima“, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, istakla je da je izmjena Ustava potrebna, ali da do ustavnih promjena u BiH neće doći prije završetka lokalnih izbora ove godine.

U razgovoru sa delegacijom monitoring tima ona je istakla da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU  doprinosi daljoj stabilizaciji prilika u zemlji.