Dnevni avaz: Brojni kupci polovnih automobila u Bosni i Hercegovini muku muče kako bi, prije nego što plate vozilo, provjerili je li ono možda na Interpolovoj ili bh. listi ukradenih.

Zbog toga je Direkcija CIPS-a, odnosno Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, planirala ovu provjeru građanima omogućiti putem interneta. Zamišljeno je da se ukucavanjem broja šasije automobila građanima omogući provjera da li je to vozilo "čisto".

To je, prema riječima direktora Direkcije Siniše Macana, samo jedan od projekata koji su aplicirali za novac iz pretpristupnih fondova IPA 2008. Hoće li on biti odobren, zavisi od odluke Evropske komisije.

Zahvaljujući registru vozila u BiH i posebnom registru ukradenih automobila te direktnoj razmjeni podataka s Interpolom, u našoj zemlji od februara prošle godine skoro da je nemoguće registrirati ukradeno vozilo.

Sistem funkcionira tako da pri ukucavanju broja šasije ukradenog vozila, automatski taj podatak dopire do sjedišta Interpola u Lionu, nakon čega se obavještavaju ministarstva unutrašnjih poslova u BiH koja provjeravaju je li auto ukraden ili ne. Otkako ovaj sistem radi, signalizirano je 3.000 pokušaja registriranja ukradenih vozila. Samo s Interpolove liste na ovaj način pronađeno je više od 1.100 automobila.

Macan je potcrtao da je u planu i uvođenje mogućnosti da se putem interneta registrira vozilo, provjeri status dokumenata o prebivalištu, lične karte i pasoša.

Prvo registracija, pa isplata

Sve dok građani ne budu mogli sami provjeriti je li neki auto "čist" ili ukraden, preporučuje se da ne isplaćuju novac dok se ne završi registracija vozila. To je jedini način da, ako su odabrali ukradeni, ne ostanu i bez automobila i bez novca.