Banja Luka: Danas je zvanično počela javna informativna kampanja koja za cilj ima promociju Agencije za javne nabave BiH, odnosno promociju njenih usluga i elektronskih servisa. Kampanju financira Vlada Savezne republike Njemačke putem njemačke vladine organizacije GIZ u okviru programa jačanja javnih institucija.

Kampanja će trajati tijekom narednih šest mjeseci i bit će provedena putem vanjskih oglasnih površina te tiskanih i elektronskih medija sa ciljem da se prije svega promoviraju elektronski servisi koje nudi Agencija za javne nabave BiH a potom i ostali benefiti koje Agencija nudi korisnicima svojih usluga.

Samoj Kampanji prethodilo je opsežno istraživanje kako bi se identificirale ciljane javnosti i njihove potrebe sa namjerom da kampanja postigne maksimalni učinak i tom prilikom je ustanovljen visok stupanj zadovoljstva kod ispitanika koji su imali priliku da se upoznaju sa radom Agencije, priopćila je stručni suradnik za normativno pravne poslove gospođa Desanka Ćirić iz Filijale Agencije u Banja Luci.

Elektronski servisi koji se mogu pronaći na internet stranici Agencije http://www.javnenabavke.ba/  sastoje se od servisa za objavu i pretragu obavijesti o javnim nabavama – Portal javnih nabava i Registar ugovornih tijela i ponuditelja, a koji su na raspolaganju ugovornim tijelima, ponuditeljima, te na kraju svim gospodarskim subjektima u Bosni i Hercegovini. Kako je istakla gospođa Đinita Fočo, ravnatelj Agencije za Javne nabave BiH praćenje postupaka javnih nabava umnogome je ubrzano:

"Korištenjem ovih servisa umnogome se olakšava praćenje postupaka javnih nabava. Ugovorna tijela više od dvije godine vrše  on-line objavu obavijesti o javnim nabavama ( a od 01.09. 2013. godine to je jedini mogući način objave) i dostavu izvješća o provedenim postupcima javnih nabava, a što im omogućuje evidenciju o njihovim postupcima te generiranje različitih statističkih izvješća. Benefit korištenja ovih servisa je taj da se proces praćenja i objave postupaka javnih nabava umnogome ubrzava.

Ova praksa, koja je i zakonski obvezna za sva ugovorna tijela, već duže vrijeme je u uporabi u svim zemljama Europske unije i na temelju vrlo pozitivnih iskustava implementirana je i u zemljama okruženja. Međutim, ono što izdvaja Bosnu i Herecegovinu jeste Registar ugovornih tijela i ponuditelja sa kojim se možemo pohvaliti i istaći da smo prvi u regiji koji su pokrenuli ovaj elektronski servis."

Registar je u suštini web aplikacija, čije korištenje je potpuno besplatno i koja predstavlja odličan način za ponuditelje ali i ostale gospodarske subjekte koji ne sudjeluju u javnim nabavama, da besplatno reklamiraju svoje proizvode i usluge dodala je gospođa Fočo koja je izrazila zahvalnost Vladi Savezne republike Njemačke na pomoći koju u tom pravcu pruža i svakako zahvalnost kancelariji GIZ-a u Bosni i Hercegovini koja izravno pruža podršku Agenciji za javne nabave BiH.