Dnevni avaz: Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BIH jučer je nakon dvosatne rasprave podržala principe prijedloga budžeta institucija BIH za ovu godinu, potvrdio je „Dnevni avaz“ predsjedavajući ove komisije Sadik Bahtić.

Utvrđivanje prijedloga

Protiv principa predloženog budžeta bili su članovi komisija RS. Lazar Prodanović iz SNSD-a, obrazlažući svoje protivljenje, kazao je da je prilikom utvrđivanja prijedloga ovog zakona član Predsjedništva BIH iz RS Nebojša Radmanović preglasan te da je prdloženi budžet predimenzioniran, nelegitiman i u određenom smislu neustavan.

Ostaviti novac za povratak

Bahtić tvrdi kako u predloženom nacrtu budžeta ima mjesta da se „određeni troškovi srežu“ i da se na taj način preraspodjele sredstva unutar budžeta. On, međutim, ističe kako se pri tome treba voditi računa da se za 36 miliona KM namjenjenih za povratak izbjeglica i raseljenih ne umanjuje, jer 160.000 ljudi izrazilo je želju za povratkom,“ a za to su potrebne i pare, a ne samo volja“.

Za SNSD bi bio prihvatljiv prijedlog koji je ranije utvrdilo Vijeće ministara u iznosu nešto većem od milijardu i 186 miliona KM. Prodanović se upravo i zalagao da ova verzija, umanjena za 45 miliona KM, bude prihvaćena od Komisije, ali na to nisu pristali ostali članovi. Bahtić je oštro odbacio optužbe da je riječ o neustavnim prijedlogu, ističući pri tom da je Ustavnopravna komisija već dala pozitivan izvještaj o ovom nacrtu budžeta. On je, kao i ostali članovi Komisije, iznio stav da treba podržati principe predloženog budžeta, „a onda u drugoj fazi amandmana napraviti korekcije koje bi bile svima prihvatljive“.

Privremeno finansiranje

Iza priče o protivljenju budžeta stoji politika čiji je cilj da institucije BIH novac dobiju po osnovu odluka o privremenom finansiranju. To znači da njiedana marka neće biti isplaćena novoformiranim tijelima ili onima koja su nastala u prošloj godini, a time nema osnova ni za prijeko potrebno upošljavanje novih radnika u društvenim institucijama- kazao je Bahtić.