U sklopu Twinning projekta “Strateško planiranje i koordinacija u centrima vlasti“ koji je finansirala Evropska Unija, 10.12.2007. godine u Brčkom je održan sastanak tajnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta BiH.

Pored tajnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta BiH , sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH, zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta BiH, te zamjenik supervizora Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku je usuglašen tekst Memoranduma o međusobnoj saradnji Generalnog tajništva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Tajništva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Tajništva Vlade Republike Srpske i Tajništva Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, kojim se uspostavljaju osnovna načela, područja i načini suradnje, a u cilju unaprijeđenja međusobne komunikacije, koordinacije, razmjene materijala i drugih informacija.

Uvjet za potpisivanje Memoranduma je njegovo odobravanje od vlada u Bosni i Hercegovini čija tajništva zaključuju Memorandum o međusobnoj suradnji.

Pripremljen u skladu sa Strategijom reforme javne uprave u BiH i prioritetima sadržanim u Europskom partnerstvu za Bosnu i Hercegovinu (2007), Memorandum o međusobnoj suradnji predstavlja značajan iskorak u unaprijeđenju suradnje između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta BiH.