Pitanje financijskog planiranja važno je u pripremi javnih politika, ako se planiraju različite strategije i slični dokumenti sa kojima se planira reforma pojedinih sektora, rečeno je na današnjoj online obuci pod nazivom “Troškovno planiranje i upravljanje u sustavu reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini”.

“Kako bi se provele reforme u zemlji, veoma često neophodno je pripremiti strateške dokumente, pa potom i akcijske planove za realizaciju reformi. Što se tiče akcijskih dokumenata potrebno je ocijeniti njihovu financijsku težinu, kakva sredstva su potrebna za takve reforme”, rečeno je na današnjoj online obuci.

Bez financijskog planiranja veoma je upitna mogućnost provođenja strateških i planskih dokumenata. 

“Europska unija vrlo ozbiljno razmišlja da u BiH uvede sektorske proračunske potpore, ne samo u oblast reforme javne uprave, već i u oblasti kao što su statistika, promet, poljoprivreda itd. Zbog čega treba podići svijest i poboljšati kapacitete po pitanju planiranja financijskih sredstava”, podcrtano je.

Već dugo vremena najavljivano je i uvođenje tzv programskih proračuna na svim razinama vlasti u BiH. Uvođenje programskog proračuna predstavlja oblast u kojoj je nužno imati dobro osposobljene kadrove za implementaciju proračunskih dokumenata.

Metodologija troškovnog pristupa rauzvijaju i neke međunarodne organizacije kao što su ReSPA i SIGMA. To postaje veoma važna stvar u budućem funkcioniranju javnih uprava na ovim prostorima. 

Obuka je održana putem Zoom platforme u organizaciji Tima tehničke potpore za reformu javne uprave i DAI Human Dynamicsa, a pružila je uvid oblast troškovnog planiranja koje će biti od koristi za Bosnu i Hercegovinu u procesu planiranja budućih reformi u svim oblastima života.