Virtuelna konferencija ″Od registratora i fioka do otvorenih podataka″ bit će održana u srijedu, 02.12.2020.godine, s početkom u 10 sati.

Konferencija se organizira u okviru projekta ″Procjena spremnosti za otvorene podatke u BiH″ Programa jačanja javnih institucija u BiH, koji u ime vlada Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva provodi njemački GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Projekat provodi PricewaterhouseCoopers d.o.o. Sarajevo u konzorcijumu sa Transparency International u BiH i ProPuh d.o.o. Zagreb, a u suradnji i koordinaciji sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave, Ministarstvom pravde BiH i Agencijom za statistiku BiH.

Cilj konferencije je prezentacija nalaza i preporuka provedene procjene spremnosti za otvorene podatke u BiH, te kreiranje platforme za diskusiju o otvorenim podacima i njihovoj vrijednosti, planovima i dobrim praksama objave podataka u okviru institucija, te kreativnim rješenjima u pogledu uporabe otvorenih podataka. Konferencija će obuhvatiti i razgovor o izazovima sa kojima se društvo suočava u pogledu otvaranja podataka, ali i novim vrijednostima koje se kreiraju na osnovu otvorenih podataka.

Sudionici konferencije su predstavnici institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice i privatnog sektora, kao i stručnjaci iz oblasti otvorenih podataka koji će iz svog ugla dati osvrt na pojedinosti u implementaciji inicijative otvorenih podataka.

Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH 2018-2022 i nacrt Akcionog plana za njegovu provedbu uključuju, između ostalog, i reformsku oblast Odgovornost. Druga mjera u ovoj reformskoj oblasti predviđa osiguranje maksimalne dostupnosti informacija o javnoj upravi i poseban akcenat stavlja na spremnost institucija BiH da podatke objavljuju u otvorenom formatu, što je u osnovi jedan od prvih i osnovnih koraka koje vlast treba poduzeti kako bi demonstrirala posvećenost otvorenosti i transparentnosti.