Ured koordinatora za reformu javne uprave u razdoblju od 10. lipnja do 3. srpnja ove godine proveo je online istraživanje među institucijama uprave o primjeni standarda proaktivne transarentnosti u kojemu je sudjelovalo 57 državnih institucija.

„Istraživanje je pokazalo da je prosječna ispunjenost standarda (za 57 institucija) 64,04 posto, što je porast za 0,5 procentnih poena u odnosu na istraživanje prošle godine. Preko 80 posto standarda ispunilo je 11 institucija, samo četiri institucije Vijeća ministara BiH ispunile su 100 posto standarda proaktivne transparentnosti i to: Direkcija za europske integracije BiH, Agencija za statistiku BiH, Agencija za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BiH te Ured koordinatora za reformu javne uprave. Ove četiri institucije objavile su sve podatke i informacije od javnog značaja, od kontakata zaposlenih do ukupnih primanja rukovoditelja ovih institucija i svih državnih službenika i namještenika“, kazao je danas u Sarajevu novinarima doc. Dr. Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave u BiH. Radi se o četiri institucije koje su u suradnji s tri organizacije civilnog društva (Transparency International BiH, Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za istraživačko novinarstvo) još 2015. godine u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH izradile politiku i standarde proaktivne transparentnosti.

On je istakao da su se pitanja odnosila na to da li su institucije uprave na razini Vijeća ministara BiH omogućile dostupnim građanima i korisnicima zvaničnih web stranica setove podataka/informacija koje su razvrstane u šest kategorija: financijske, informacije o javnim nabavama, informacije u oblasti slobode pristupa informacijama, informacije u vezi javnih konzultacija , strateške i operativne informacije.

Državni koordinator za reformu javne uprave upozorio je da pojedine institucije i dalje ne omogućavaju javnosti uvid u planove integriteta, pravilnike o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tenderske dokumentacije, te naglasio da proaktivna objava informacija od javnog značaja direktno doprinosi ostvarivanju koncepta dobre uprave u BiH, vraća povjerenje javnosti u rad državnih institucija, a građanima omogućava veću informiranost radi ostvarivanja njihove participacije u radu javne uprave.

V.d. direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanje i opredijeljenost Agencije da i dalje sudjeluje u aktivnostima unapređenja proaktivne objave informacija. Navela je značaj međuinstitucionalne suradnje i da je u ovom istraživanju Agencija za statistiku BiH podržala Ured koordinatora za reformu javne uprave kroz razvoj novog softverskog sustava uz korištenje znanja i iskustva u oblasti provođenja statističkih istraživanja.

Mathias Mühle, rukovoditelj projekta u njemačkom GIZ-u, koji u ime vlada Njemačke i Velike Britanije provodi Program jačanja javnih institucija u BiH kao dio potpore reformi javne uprave, rekao je da ovaj program od 2015. godine podržava razvoj standarda proaktivne transparentnosti, izgradnju kapaciteta institucija za unapređenje transparentnosti kao i međuinstitucionalnu i suradnju s civilnim društvom. Mühle je također istakao da je pandemija pokazala važnost proaktivne objave informacija na službenim web-stranicama institucija budući da se građanke i građani sve više oslanjanju na online komunikaciju s javnom upravom.

U ovogodišnjem istraživanju sudjelovalo je 19 novih institucija – u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, a među njima su i pravosudne institucije kao što su to Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Ustavni sud i Sud BiH.